• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maja Gojković u zvaničnoj posjeti BiH

Autori mondo.ba Autori Agencije

Predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković boravi u zvaničnoj posjeti BiH, a u Sarajevu je održala sastanke se najvišim zvaničnicima ove zemlje.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković istakli su danas u Sarajevu da su ukupni odnosi BiH i Srbije izuzetno važni za cjelokupnu pozitivnu atmosferu u regionu i njegovo pozicioniranje kao bezbjednog prostora za strana ulaganja.

Sagovornici su ocijenili da su obje zemlje opredijeljene za razvijanje politike dobrosusjedstva na načelima uzajamnog uvažavanja i poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, a da otvorena pitanja treba rješavati u konstruktivnom dijalogu pri budućim bilateralnim aktivnostima na političkom i ekspertskom nivou, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Na sastanku je ukazano da su odnosi BiH i Srbije stabilni i da je bilateralna saradnja dvije zemlje dobra i otvorena, a prilog tome je ostvarena dinamična razmjena službenih posjeta najviših i visokih zvaničnika u proteklom periodu.

Izetbegović je istakao da je održavanje dobrih bilateralnih odnosa BiH sa susjednim zemljama u samom vrhu prioriteta njene spoljne politike.

Sastanku je u ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića prisustvovao savjetnik Mira Pekić, a u ime hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića savjetnik Igor Planinić.

Programom posjete predviđeni su i sastanci Gojkovićeve sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem i članovima Predsjedništva BiH.

Gojkovićeva je prvi radni susret imala sa svojim domaćinima, članovima kolegijuma Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Rukovodstva Skupštine Srbije i Parlamentarne skupštine BiH saglasila su se danas o potrebi unapređenja bilateralne saradnje, posebno u oblasti evropskih integracija.
Predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je da je prihvaćen njen prijedlog da Srbija i BiH potpišu sporazum o saradnji u oblasti evrointegracija, te je napomenula da je Srbija otvorena i za sporazume o saradnji u drugim oblastima.

"Najvažnija oblast saradnje jeste ispunjenje zajedničkog spoljnopolitičkog cilja, a to je članstvo u EU", rekla je Gojkovićeva, te čestitala BiH na kandidaturi za EU kao i parafiranje izmijenjenog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ona je istakla da je obostrana želja Srbije i BiH da se ubrza dinamika susreta predstavnika parlamenata na najvišem nivou, jer parlamenti mogu mnogo da unaprijede odnose.

"Smatramo da je BiH jedan od ključnih partnera Srbije, jer kad se u Evropi razgovara o političkoj stabilnosti Evrope i zapadnog Balkana uvijek se kaže da to najviše zavisi od odnosa Srbije i BiH", izjavila je novinarima Gojkovićeva.

Ona je konstatovala i da ne postoje zemlje koje nemaju otvorenih pitanja, te istakla da je danas iskazana obostrana želja da ona budu rješavana na obostrani interes.

Gojkovićeva je prenijela spremnost Srbije da razmijeni iskustava i pomogne BiH na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Ona je navela da je danas u Sarajevu razgovarano i o mogućnostima bolje ekonomske saradnje, te da očekuje da će rukovodstvo parlamenta BiH na njen poziv posjetiti Srbiju nakon lokalnih izbora u BiH.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić rekao je da je bilo riječi o budućnosti, potrebi saradnje i produbljivanju odnosa u ekonomiji, a da ranije konflikte novim politikama treba staviti na mjesto na kojem neće biti smetnja za saradnju.

On smatra da treba unaprijediti saradnju u oblasti borbe protiv terorizma, korupcije i kriminala.

Bosić je napomenuo da je ovo prva posjeta BiH jednog predsjednika Skupštine Srbije u posljednjih 10 godina, te je uvjeren da će se odnosi dva parlamenta od sada održavati u kontinuitetu i da će odražavati otopljavanje odnosa i izlazak iz začaranog kruga prošlosti.

Predsjedavajući Doma naroda Parlametnarne skupštine Bih Safet Softić smatra nedopustivo dugim da prođe 10 godina između dvije posjete predsjednika parlamenta Srbije BiH.

Softić je izrazio želju da parlamenti budu generator nekih novih odnosa koji bi trebalo da uslijede u narednom periodu, te vjeruje da će Srbija i BiH na planu evropskih integracija sigurno naći zajednički jezik i ostvariti saradnju.

"Čuli smo da je BiH jedan od najvažnijih partnera Srbije i nas to raduje i na neki način otvara nove mogućnosti saradnje. Ono što je zajdnička nit i Srbije i BiH jeste naš evropski put", istakao je Softić.

Softić je izrazio uvjerenje da će vrijeme u kojem je Gojkovićeva posjetila BiH doprinijeti stabilizaciji prilika i otvoriti nove mogućnosti saradnje.

"Naša istorija i sve što je bilo prethodnih godina, na neki način je opterećeno otvorenim pitanjima o kojima imamo različite stavove, ali to, u svakom slučaju, ne bi trebalo da bude nikakva prepreka da mi razvijamo budućnost za nas i naše generacije koji dolaze poslije nas", rekao je Softić.

Gojkovićeva boravi u zvaničnoj posjeti BiH na poziv predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladena Bosića.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE