• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović: Uvažiti primjedbe Hrvata

Autor mondo.rs

Hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović izjavio je danas da će se primjedbe hrvatske strane koje se odnose na poziciju kantona morati ugraditi u mehanizam koordinacije jer su one osnov Ustava BiH, te da na to ukazuju i predstavnici EU.

Čović je rekao da njegova komunikacija sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini, komesarom EU za proširenje Johanesom Hanom i ministrom inostranih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom ukazuje da će se primjedbe Hrvata morati uvažiti jer su i oni svjesni da bez usglašenosti opet neće biti mehanizma koordinacije.

"Jedini način da izađemo iz svega ovoga jeste da institucije koje su donijele mehanizam koordinacije donesu i izmjene i dopune tog mehanizma. Mora proći istim putem kojim je prošao osnovni dokument. Nemaju tu išta raditi predsjednici stranaka. Mi imamo svoje predstavnike u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti gdje su zastupljena sva tri naroda i oni treba da usaglase taj tekst", rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru.

Čović je naglasio da, što se njega tiče, to se može dogoditi već sutra na hitnoj sjednici kao što je bila i u januaru.

On je naveo da su hrvatski predstavnici, kada je riječ o posljednjem dokumentu koji je dogovoren na sastanku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u Istočnom Sarajevu, na dva mjesta sugerisali da se otišlo u pogrešnom smjeru od koncepta funkcionisanja mehanizma koordinacije i ustavnih nadležnosti.

"U tački dva i u tački tri treba stajati da i predstavnici kantona treba da budu prisutni, kao i distrikta Brčko. Bez toga to ne ide", naglasio je Čović, dodajući da je juče telefonski razgovarao sa Dodikom i da on podržava hrvatske stavove.

Čović je, osvrćući se na sastanak Dodika i Izetbegovića, rekao da je on učinio i puno dobrog.

"Puno je maski malo. Samo nekoliko dana prije bile su oštre crvene linije koje su postavljali jedni drugima, a onda se donese strateška odluka 'dvojica protiv trećeg'. Ja sam sto puta rekao da se na sjednici Predsjedništva BiH nikad neće moći donijeti bilo kakva odluka bez druge dvojice kolega. Razotkrilo se puno toga. Ja mislim da će se stvari vratiti na svoje mjesto", rekao je Čović.

On je naveo i da je neko u ime Hrvata predstavnicima međunarodne zajednice govorio da su se Hrvati saglasili s posljednjim rješenjem.

"Moje pitanje je bilo ko i gdje. To je isto kao i za sastanak u Konjicu, ko se dogovorio da imamo sastanak u Konjicu. Valjda bi trebalo da se dogovori neko ko treba doći na njega, a ne neko drugi. Kad sam komunicirao s predstavnicima međunarodne zajednice, bar dvojica su mi rekla da im je rečeno da smo se mi saglasili s tim. Neko se pokušao igrati s mišljenjem jedne strane", istakao je Čović.

On je rekao da je njegov posljednji sastanak s Izetbegovćem bio u petak kada je prisustvovao i srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić i kada je pripreman zajednički sastanak Predsjedništva sa Dodikom, te da je tada iznio svoj stav.

"Sve stvari moramo dogovoriti između sebe i drugog puta nema, bez obzira što se nekome učini da može nešto na brzinu provući i prevariti. Takvih je situacija zadnjih 15 godina bilo bezbroj i na takvoj strategiji mi smo otišli nazad, a ne naprijed. Taj koncept treba promijeniti", poručio je Čović.

Prema njegovim riječima, preglasavanje unutar parlamentarne većine ne može proći jer se brzo vrati kao bumerang.

"Moramo sjedati i uvažavati se. Nema onog ko je jači od onog drugog, nema onoga ko je jači ili ko ima više postotaka, onda to nije BiH", rekao je Čović i poručio da se mora napraviti zaokret ili reći da "mi nismo sposobni ovo da radimo".

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE