• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Traži se dolazak ruskih inspektora u BiH

Autor SRNA

BiH uputila zahtjev za hitan dolazak inspektora ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor kako bi se uvjerili u proizvodnju voća i povrća u ovoj zemlji

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja uputila je po nalogu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića zahtjev za hitan dolazak inspektora ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor, kako bi se uvjerili u funkcionisanje fitosanitarnog sistema u BiH i u obim proizvodnje voća i povrća.


Uprava je juče od Ambasade Ruske Federacije u BiH dobila informaciju o privremenoj zabrani izvoza voća i povrća iz BiH u Rusiju.

"Ova informacija je juče objavljena na zvaničnom sajtu Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije", saopšteno je iz Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH.

Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor izrazila je zabrinutost zbog povećanja obima izvoza voća i povrća u Rusku Federaciju u ovoj godini, zbog čega su posebno zainteresovani za fitosanitarni sistem u BiH i cjelokupnu proizvodnju voća i povrća.

Iz Uprave su naveli da zdravstvenu ispravnost voća i povrća prate entitetske laboratorije, te da fitosanitarne sertifikate izdaju fitosanitarni inspektori koji su u entiteskoj nadležnosti, te da su entitetski organi i institucije dio fitosanitarnog sistema u BiH.

"Zatražili smo hitno stavljanje van snage privremene zabrane uvoza voća i povrća iz BiH u Rusku Federaciju, imajući u vidu da je ova zabrana došla iznenada i da već postoji značajan broj pošiljaka koje su pripremljene za otpremu", navedeno je u saopštenju.

Uprava je pismom od 13. juna obavijestila rusku stranu da je spremna da prihvati inspekciju Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor, ali da Rusi u svom dopisu nisu predložili bilo kakve termine dolaska.

Iz Uprave BiH ističu da se u javnosti pojavila informacija da BiH nije prihvatila inspekciju ruske strane.

Ambasada Rusije u BiH saopštila je juče da je u stalnom kontaktu sa vlastima BiH i Federalnom službom za veterinarsku i fitosanitarnu kontrolu Rusije radi rješavanja pitanja privremene zabrane na uvoz poljoprivrednih proizvoda iz BiH u Rusiju, koja je već na snazi.

Iz Ambasade su naveli da je odluka uslijedila zbog nespremnosti Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da primi delegaciju ruskih inspektora radi upoznavanja o sistemu fitosanitarne kontrole, kao i da posjete mjesta gajenja i održavanja poljoprivrednih proizvoda koji su namijenjeni za izvoz u Rusiju, u roku koji je predlagala ruska strana.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE