• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zabrana izvoza voća i povrća još na snazi

Autor SRNA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da BiH još neće moći da izvozi poljoprivredne proizvode u Rusku Federaciju.

Razlog tome su brojne nepravilsnosti koje su ruski fitosanitarni inspektori prilikom analize proizvodnih pogona  pronašli.

On je rekao da zvanični izvještaj analize ruskih inspektora još nije stigao, ali je jasno da su uočene brojne nepravilnosti koje se odnose prije svega na entitetske inspekcije i proizvođače.

"Ruski inspektori locirali su ključne nedostatke u radu entitetskih fitosanitarnih inspekcija, na određenim mjestima primijećeno je prisustvo trećih lica u lancu trgovine, ali i u načinu pakovanja proizvoda", istakao je Šarović za portal "Kliks".

On je dodao da BiH mora ujednačiti svoj fitosanitarni sistem i uspostaviti kontrolu inspekcijskog nadzora, kako bi privremena zabrana izvoza u Rusiju bila otklonjena.

Prema njegovim riječima, adresirane su i institucije koje su najodgovornije za takvo stanje.

"Sljedeće sedmice odmah ćemo preduzeti hitne mjere kako bi se ovo pitanje što prije riješilo. Rusija hoće da ima jednu adresu u BiH s kojom će voditi korespondenciju. Kada završimo sve proporuke uputićemo novi poziv ruskoj inspekciji, kako bismo problem izvoza konačno riješili", naglasio je Šarović.

Ruska Federacija početkom augusta donijela je privremenu odluku o zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz BiH zbog sumnje na porijeklo robe, ali i kvalitet inspekcijskog nadzora.

Nakon pregovora, ruski inspektori su od 18. do 20. augusta boravili u BiH, gdje su obišli nekoliko proizvodnih pogona i firmi koje izvoze robu na tržište Rusije.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE