• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izetbegović: Stav Rusije očekivan

Autor mondo.ba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je očekivano izdvojeno mišljenje Rusije na današnjem zasjedanju članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIK) u BiH.


"Nažalost, izdvojeno mišljenje Rusije je bilo očekivano. Rusija već izvjesno vrijeme neselektivno podržava sve što dolazi iz Republike Srpske. Podrška političkoj avanturi, koja dovodi u pitanje institucije uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom, donijeće stetu svima, i BiH, i RS-u, i regionu, a na kraju i Rusiji", rekao je Izetbegović za Klix.ba.

Osim Rusije koja je izdvojila svoje mišljenje, ostale članice PIK-a su usaglasile zajedničku izjavu, koja je prema riječima ambasadora Rusije u BiH Petra Ivancova sporna, jer traži isključivo ustupke RS-a, a ne poziva na dijalog, što je, smatra Ivancov, potrebno u ovom trenutku, prenosi Klix.ba.

S obzirom da je za zajednički stav članica PIK-a potreban konsenzus, vjerovatno će biti zakazana nova sjednica, na kojoj je potrebna prosta većina glasova.

Osim Visokog predstavnika u BiH (OHR-a), od kojeg se očekuje da reaguje i spriječi zakazani referendum u RS-u, reagovati može i Ustavni sud BiH, kojem je Izetbegović prošle sedmice uputio zahtjev da naredi odlaganje referenduma u entitetu Republika Srpska, prenosi Klix.ba.

"Pretpostavljam da će prvi reagovati Ustavni sud BiH, a da će iza njegove odluke stati i visoki predstavnik, odnosno međunarodna zajednica", kazao je Izetbegović za portal.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Svima je poznato da si ti zakazao ovaj referendum, a sad aj kuku pomagajte da ga ukinemo. Sa referendumom ili bez njega slavit cemo nas rodjendam 9 januar Dan RS-a.

MONDO REPORTAŽE