• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBA u akciji destabilizovanja Srpske i Srbije?

Autor mondo.ba

Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH pokrenula je akciju “Vruća kasna jesen – rana zima” s ciljem destabilizovanja Republike Srpske i Srbije, piše “Euroblic”.

U posjedu ovog lista je povjerljivi dokument bezbjednosnih službi, dostavljen najvišim srpskim zvaničnicima sa obje strane Drine, u kome se tvrdi da “OBA sve više izmiče nadzoru i kontroli”.

U dokumentu se navodi i da OBA “planira incidente” u Srpskoj i Srbiji, zbog čega je pokrenuta akcija na teritoriji BiH i Srbije.

Operacija “Vruća kasna jesen – rana zima” podrazumijeva akcije obavještajnih i paraobavještajnih tijela i organizacija, poput službi, agencija, neformalnih radikalnih i ekstremnih grupa, nevladinih organizacija, pojedinaca – saradnika sa iskustvom.

U povjerljivom dokumentu navodi se da otuđeni centri moći u OBA planiraju sedam kategorija obavještajnih aktivnosti – od prikupljanja informacija, prisluškivanja i praćenja vodećih srpskih političara, do preduzimanja agresivnih akcija u Srpskoj i Srbiji.

“Euroblic” piše i da za ovu operaciju zna Bezbjednosno-informativna agencija (BIA) Srbije koja je otkrila mnoge mjere praćenja i tehničkog nadzora koje se iz Sarajeva, u okviru akcije, preduzimaju prema najodgovornijim državnim funkcionerima Srbije.

Izvori lista tvrde da su preduzimanje agresivnih akcija i primjena nasilnih metoda planirani kao reakcija na zakazani referendum o Danu Republike i da će biti realizovani bez obzira na to da li će on biti održan i ma kakvi rezultati referenduma bili.

U informaciji bezbjednjaka, između ostalog, piše da bošnjačka komponenta u OBA mjesecima prati i prisluškuje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, premijera Srpske Željku Cvijanović, predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića i brojne političke funkcionere i predstavnike Srpske u Sarajevu.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

nenad

A sta radi Mektic? Vjerovatno ceka da mu sef Bakir naredi koga treba hapsiti. Tako nam je Srbi, jer Bosic, Mektic, i Cavic su zlo za Srbe i RS.

MONDO REPORTAŽE