• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uhapšen osumnjičeni za ratne zločine u Konjicu

Autor SRNA

Pripadnici Granične policije BiH uhapsili su Jasmina Vikovića (45), osumnjičenog za ratni zločin nad hrvatskim civilima na području Konjica 1993. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Hapšenje je izvršeno po nalogu Tužilaštva BiH prilikom Vikovićevog ulaska u BiH.

Viković je osumnjičen da je, u svojstvu pripadnika zeničkog Diverzantskog-izviđačkog voda takozvane Armije BiH, na području Konjica postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

On je osumnjičen da je, zajedno sa drugim licima, krajem avgusta 1993. godine, u mjestu Orahovica, u opštini Konjic, učestvovao u nezakonitom zatvaranju troje starijih civila hrvatske nacionalnosti, koje su mučili, zlostavljali i premlaćivali, nanijevši im teške povrede.

Od zadobijenih povreda jedan civil je preminuo u objektu u kojem su bili zatvoreni, dok je drugu dvojicu zatvorenika Viković ubio iz vatrenog oružja.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac odlučiće o daljim mjerama.

Tokom istrage u ovom predmetu, Tužilaštvo BiH je došlo do saznanja da osumnjičeni više godina boravi u inostranstvu, te je Graničnoj policiji izdalo naredbu da uhapsi Vikovića odmah po dolasku u BiH.

Iz Tužilaštva BiH navode da ulažu intenzivne napore na otkrivanju i procesuiranju počinilaca ratnih zločina, gdje god se nalaze, te u tom procesu ostvaruju saradnju sa agencijama za provođenje zakona u BiH i inostranstvu.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE