• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mitrović o procesima Mahmuljina i Orića

Autor SRNA

"Sudski procesi protiv Mahmuljina i Orića vode se pred Sudom BiH radi procesa, a ne da se postigne cilj - pravda".

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao da suđenje pred Sudom BiH Sakibu Mahmuljinu i Naseru Oriću za zločine počinjene nad Srbima ne ide u pravcu donošenja pravične odluke i u oba slučaja postoji uticaj na svjedoke tužilaštva.

"Sudski procesi protiv Mahmuljina i Orića vode se pred Sudom BiH radi procesa, a ne da se postigne cilj - pravda i satisfakcija za srpske žrtve rata", rekao je Mitrović.

On je naglasio da u oba ova slučaja postoji uticaj na svjedoke tužilaštva, različiti pritisci i lobiranja, što je do sada u mnogo slučajeva viđeno kada je riječ o srpskim žrtvama rata.

"Niko od izvršilaca zločina nije odgovarao za teške i stravične zločine nad Srbima na području Vozuće gdje je ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za 130 još traga", istakao je Mitrović.

U Sudu BiH sutra bi trebalo da bude nastavljeno suđenje nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom "Uragan" ili "Farz".

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se u periodu od 10. do 24. septembra 1995. godine kada je na njih krenula ofanziva 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda "El mudžahedin", uz podršku NATO avijacije.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za 130 još traga

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE