• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OHR: RS krši "Dejton"!

OHR posljednje stavove Vlade i zaključke Narodne skupštne RS okarakterisao kao kršenje Dejtonskog sporazuma! Dodik odgovara: dokažite!

 OHR: RS krši "Dejton"! Izvor: MONDO

Kancelarija visokog predstavnika u BiH saopštila je da stavovi Vlade Republike Srpske (RS) od 14. decembra i zaključci Narodne skupštine RS, kojima se odbacuje provođenje zakona BiH koje je donio visoki predstavnik, krše Dejtonski sporazum.

"RS mora poštovati Dejtonski sporazum u cjelosti i ne smije osporavati mjere preduzete u skladu sa Dejtonom i rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN pod Poglavljem sedam Povelje UN", saopšteno je večeras iz OHR-a.

OHR je istakao da će informisati Upravni odbor Savjeta za provođenje mira i Savjet bezbjednosti UN da su se ovim posljednjim zaključcima Vlada RS i Narodna skupština upustile u negiranje odredbi Dejtonskog sporazuma i nepoštivanje više rezolucija Savjeta bezbjednosti UN.

Zaključci Narodne skupštine RS koji negiraju zakonski okvir pravosudnih institucija BiH, uključujući pitanje saradnje sa Haškim tribunalom, predstavljaju direktan napad na koncept vladavine prava, smatra OHR.

U tom kontekstu postavlja se pitanje zašto organi RS osjećaju potrebu da održe referendum o tome da li trebaju poštovati vladavinu prava, uključujući saradnju sa Sudom u Hagu. Saradnja sa Haškim tribunalom je obaveza svih zemalja, naročito potpisnica Dejtonskog sporazuma. Potpisnice imaju obavezu prema Dejtonu da ''sarađuju u istragama i krivičnom gonjenju ratnih zločinaca'', ističe se u saopštenju.

Organi vlasti RS, naveo je OHR, ne mogu tvrditi da djeluju u potpunosti u skladu sa Dejtonskim sporazumom i istovremeno zanemarivati Aneks deset, kontinuirano osporavajući visokog predstavnika i njegova ovlašćenja. Visoki predstavnik je konačni autoritet za tumačenje civilnih aspekata ovog sporazuma, što nalaže da on ''pomaže pri rješavanju poteškoća koje se pojave u vezi sa civilnom implementacijom, kada to ocijeni kao potrebno''.

OHR je naglasio da je odluka visokog predstavnika zasnovana na jednoglasnom dogovoru ambasadora Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira postignutom 14. decembra da se produži mandat međunarodnim sudijama i tužiocima u oblasti ratnih zločina, postepeno ih zamjenjujući domaćim sudijama i tužiocima.

U saopštenju se podsjeća da visoki predstavnik ovlašćenja crpi iz međunarodnog prava, uključujući pravno obvezujuće odluke Savjeta bezbjednosti UN, koji od 1997. godine putem rezolucija redovno potvrđivalo ovlašćenja visokog predstavnika kojima ima pravo da donosi obavezujuće odluke.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je Srni da stavovi Vlade RS od 14. decembra i zaključci Narodne skupštine kojima se odbacuje provođenje zakona BiH koje je donio visoki predstavnik, ne krše Dejtonski sporazum, kako je saopštio OHR.

"Ovdje je riječ o poštivanju Dejtonskog sporauzma. OHR ima problem da dokaže da krše Dejton, mi nemamo. Naravno, sila Boga ne moli, oni misle da će sila samo zemalja koje ih podržavaju biti dovoljna da se iz ovoga izvuku. Oni su ti koji prave kriminal i krše Dejton, a ne mi", ocijenio je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić ne vidi razloga za bilo kakvu zabrinutost i dizanje tenzija zbog zaključka parlamenta, koji je ostao u legalističkim okvirima Ustava i zakona.

"Zaključci Narodne skuptšine RS ne predstavljaju ništa novo u odnosu na ono što je parlament već do sada mnogo puta kazao, i u odnosu prema OHR-u, i odnosu prema nametnutim odlukama", ocijenio je Radojičić.

On je istakao da je Narodna skupština RS više puta do sada pozivala visokog predstavnika da se odrekne korištenja bonskih ovlaštenja, jer je svako korištenje bonskih ovlaštenja izazivalo krizu u BiH. Radojičić smatra da sve odluke trebaju usvajati domaći organi.

Narodna skupština RS podržala je stavove Vlade RS o nametnutim odlukama visokog predstavnika u BiH u oblasti pravosuđa i zadužila je da predloži potrebne izmjene i dopune Zakona o referendumu.

Skupština je usvojila Vladin zaključak i podržala njene stavove kojima je u cijelosti odbacila kao neprihvatljive, neustavne i nezakonite odluke visokog predstavnika u BiH od 14. decembra kada je stranim sudijama i tužiocima u Sudu i Tužilaštvu BiH koji rade na predmetima ratnih zločina produžio mandat za još tri godine, a onima koji se bave predmetima organizovanog kriminala i korupcije omogućio ostanak na funkciji savjetnika.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE