• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hag "nenadležan" da obustavi proces protiv Mladića

Predsjednik Haškog tribunala Karmel Ađijus danas je zbog nenadležnosti odbio da se izjasni o suštini zahtjeva odbrane za obustavljanje postupka protiv generala Ratka Mladića zbog prigovorene "sistematske pristrasnosti".

Sudija Ađijus koji je nedavno odbio zahtjev Mladićeve odbrane za izuzeće članova raspravnog vijeća Alfonsa Orija (Alphons Orie) i Kristofa Fligea (Christoph Flugge), naznačio je u današnjoj odluci da je upravo to veće nadležno za pravično i nepristrasno suđenje generalu Mladiću.

Zahtjev odbrane da on i sudija Teodora Merona (Theodor) budu izuzeti iz žalbenog vijeća, obrazložen njihovim navodnim dosadašnjom pristrasnošću na štetu Mladića, Ađijus je odbacio kao preuranjen.

On je podvukao da se još ne vodi žalbeni postupak u Mladićevom predmetu, niti je određeno žalbeno vijeće, budući da još nije izrečena ni prvostepena presuda.

Završne reči kojima će biti završeno prvostepeno suđenje Mladiću, trajaće od 5. do 15. decembra.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (73) optužen je za genocid u Srebrenici, za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida, za terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, 1992-95.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE