• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Išarani plakati na ulicama Sarajeva (FOTO)

Autori mondo.ba Autori Samir Cacan

Nešto više od dvije sedmice ostalo je do opštinskih izbora u Bosni i Hercegovini, a predizborna kampanja sve više zahvata ulice Sarajeva.

 Išarani plakati na ulicama Sarajeva (FOTO) Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira naznačeno je da će svaka osoba koja neovlašteno ukloni, pocijepa ili na drugi način ošteti javno istaknute objave, oglase ili predmete koje su postavili državni organi, preduzeća i druga pravna lica ili izborne oglase istaknute u skladu sa propisima biti kažnjen od 300 do 900 KM.

Uprkos visokim kaznama, predizborne kampanje uvijek su propraćene organizovanim ili pojedinačnim vandalskim reakcijama.

Ove godine su najčešće uništavani plakati Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i Stranke demokratske akcije (SDA). Ovaj način izražavanja nezadovoljstva ili pak organizovana „prljava politička igra“ suparničkih stranaka najizraženija je u centru Sarajeva.

Uništavaju se predizborni oglasi na tramvajskim stajalištima, ali znatno više „trpe“ nelegalno zalijepljeni plakati koji su pristupačniji za uništavanje.

Pored šaranja i deranja postera, na plakatima koji su ilegalno postavljeni, pojavile su se i naljepnice s natpisom „nelegalno“. Riječ je o svojevrsnom revoltu nepoznate grupe građana ili pojedinca koji skreću pozornost na nelegalno plaketiranje grada.

POGLEDAJTE GALERIJU!

Činjenica je da je, u odnosu na prethodne izborne godine, praksa postavljanja nelegalnih plakata u centru grada je u blagom padu.

Uprkos upozorenjima Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, pojedine stranke su istakle plakate na nedozvoljene pozicije, te ih zbog toga sigurno očekuju sankcije.

Naručito su  naglašene stroge zakonske zabrane plakatiranja na stubovima javne rasvjete i kontaktnoj mreži, stajalištima javnog prijevoza, te zabranu postavljanja reklamnih panoa i lijepljenja plakata na stablima, parkovskoj opremi i objektima.

U zavisnosti od vrste prekršaja propisane kazne kreću se do 6.000 KM za pravna lica, do 1.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te do 700 KM za fizičko lice, naveli su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

A gdje nije tako? Do izbora ce mi izlijepiti i ulazna vrata na kuci

MONDO REPORTAŽE