• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gradnju mosta na Drini koči Savjet ministara

Autor SRNA

Savjet ministara BiH nije realizovao obavezu koju je preuzeo u novembru prošle godine da se pripreme i potpišu međudržavni sporazumi da bi se izgradio most između Ljubovije i Bratunca.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić, ministar saobraćaja i veza Srpske Neđo Trninić i potpredsjednik Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocijenili su danas tokom posjete gradilištu mosta na Drini kod Ljubovije da radovi teku planiranom dinamikom, a da gradnju koči Savjet ministara BiH.

Golićeva je novinarima izjavila da Savjet ministara BiH nije realizovao obavezu koju je preuzeo u novembru prošle godine da se pripreme i potpišu međudržavni sporazumi da bi se izgradio granični prelaz za teretni saobraćaj kod mosta koji se gradi preko Drine između Ljubovije i Bratunca.

"Vlada Republike Srpske će insistirati kod Savjeta ministara i drugih nadležnih institucija na nivou BiH da se što prije usaglasi i potpiše Sporazum o graničnim prelazima između Srbije i BiH", rekla je Golićeva i dodala da je ovaj sporazum uslov da se potpiše sporazum o izgradnji i otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Bratunac-Ljubovija.

Golićeva je istakla da je Vlada Srpske blagovremeno i u potpunosti izvršila sve svoje obaveze, koje se odnose na uslove za izgradnju pristupnih puteva.

Ona je zahvalila Vladi Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću što poštuju dogovore, pa izgradnja mosta koju finansira Srbija teče predviđenom dinamikom.

Golićeva je napomenula da postojeći most između ova dva gradića nije za teretni saobraćaj i da privrednici i poljoprivrednici regije Birač i šire trpe štetu što ne postoji teretni prelaz jer moraju robu da voze više od 150 kilometara do odredišta zbog nepostojanja graničnog prelaza za teretni saobraćaj.

"Učinićemo sve da se ovo pitanje riješi, da se sporazumi potpišu i da Savjet ministara BiH planira sredstva u budžetu za iduću godinu za izgradnju graničnog prelaza kod novog mosta u Bratuncu, što je njegova obaveza i da se obavi kategorizacija tog prelaza za teretni saobraćaj", poručila je Golićeva.

Prema njenim riječima, Bratunac i susjedne opštine bile su izolovane od putnih komunikacija, što puštanjem u saobraćaj ovog infrastrukturnog objekta više neće biti slučaj, jer će preko Bratunca biti najkraći put do petlje auto-puteva u Srbiji.

Golićeva je istakla da će novi most biti najkraća veza sa Koridorom 11, a time i sa Lukom Bar, što doprinosi i boljem regionalnom povezivanju.

O mostu...

Ukupna vrijednost investicije je 12 miliona evra, od čega Srbija učestvuje sa 4,5 miliona evra za izgradnju kompletnog mosta i pristupne puteve sa svoje strane ovog graničnog mosta, dok će Republika Srpska i BiH finansirati izgradnju pristupnog puta i zajedničke carinske terminale sa lijeve obale Drine na prostoru bratunačke opštine. Most će biti dug 227 metara, a širok 14 metara sa dvije saobraćajne trake i trotoarima za pješake i bicikliste. Nadstrešnica iznad mosta biće površine 2.000 metara kvadratnih. Most će biti savremen, kao i carinski terminali i svi drugi sadržaji neophodni za promet ljudi i robe. Nakon završetka projekta biće ponovo uspostavljen teretni saobraćaj, obustavljen prije nekoliko godina zbog dotrajalosti starog mosta.

I ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić obećao je da će učiniti sve da prepreke budu otklonjene, a most i granični prelaz na vrijeme završeni i pušteni u promet.

Ministar za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Srbije Zorana Mihajlović pozvala je Savjet ministara BiH da ne blokira projekat gradnje mosta na Drini između LJubovije i Bratunca, sa zajedničkim graničnim prelazom Srbije i Republike Srpske i pristupnim saobraćajnicama.

"Došli smo da obiđemo radove i vidimo da li se poštuje utvrđena dinamika i koji su problemi. Zadovoljni smo dinamikom i kvalitetom gradnje mosta nazvanog `Bratoljub` koji se već vidi i koji treba da spoji dve obale do kraja novembra", rekla je Mihajlovićeva.

On je istakla da pristupni putevi sa obje strane Drine i granični terminal na lijevoj obali Drine treba da budu izgrađeni do kraj oktobra naredne godine.

"Srpska strana čini sve da se most izgradi i da građani koriste ovaj prelaz, ali, uprkos svim pokušajima, nismo uspeli definisati i potpisati dva neophodna sporazuma sa Savetom ministara BiH da bi se obezbedila sva potrebna dokumentacija da se ovaj granični prelaz i terminal za teretni saobraćaj izgrade i puste u upotrebu", pojasnila je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da Srbija od aprila nastoji da riješi ovaj problem i izrazila očekivanje da će Golićeva i Vlada Republike Srpske pomoći da se prevaziđe zastoj i da se omogući izgradnja mosta i graničnog prelaza da bi bili završeni do kraja oktobra iduće godine.

Šef gradilišta na novom mostu Nikola Ivanović rekao je da je izgrađeno sedam od predviđenih osam stubova mosta, da se postavlja montažna konstrukcija i da će radovi biti završeni u roku ako vodostaj Drine to ne bude spriječio.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE