• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bosić: Čemu drama, Halilović je nebitan

Autor mondo.rs

Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić izjavio je da da je začuđen žestinom reakcija u regionu na izjavu ratnog bošnjačkog generala Sefera Halilovića, pošto je reč o osobi koja trenutno nema nikakvu političku težinu.

Bosić je rekao da je BiH rovita zemlja, u kojoj još ima "usijanih glava i ljudi koji bi ponovo ratovali", ali da je ubeđen da se radi o ogromnoj manjini.

Komentarišući izjavi ratnog bošnjačkog generala Sefera Halilovića da je u BiH moguć novi oružani sukob ako vlasti Republike Srpske ostanu pri nameri da održe referendum o Danu republike 25. septembra, uprkos zabrani Ustavnog suda BiH, Bosić je kazao da čudi "žestina reakcija" koje je izazvala ta izjava.

"Ne mogu da verujem da neko ko nije nikakav funkcioner može da izazove alarmantno stanje. Halilović jeste bio komandant Armije BiH, ali to je bilo pre 25 godina. On ima stranku, ali ona je minorna, ne učestvuje u vlasti i nema nikakvog značaja", rekao je Bosić za bijeljinsku BN televiziju.

Lider SDS-a je istakao da nije produktivno da se čitav region digne na uzbunu i počnu rasprave oko novog rata, kada god neka neodgovorna osoba da ovakve izjave.

"Stalno pominjanje rata doprinosi zaoštravanju situacije. Zato bih pozvao one koji recikliraju te vesti, da shvate mogućnost izazivanja novih tenzija", kazao je Bosić.

Na Halilovićevu izjavu su, između ostalih, reagovali i premijer Srbije Aleksandar Vučić i srpski šef diplomatije Ivica Dačić.

Bosić je dalje upozorio da postoje snage u BiH, koje žele "raspakivanje Dejtona", navodeći da ima mnogo onih koji su nezadovoljni Dejtonskim sporazumom.

"Jedni su protiv postojanja RS, drugi, kao što su Hrvati, nezadovoljni su svojim statusom u BiH, ima međunarodnih igrača, koji bi u BiH želeli novu krizu kako bi je kontrolisati zbog skretanja pažnje zbog drugih područja, ali ima i neodgovornih naših (srpskih) političara, koji su čak spremni narod da povedu u rat da bi izbegli svoju odgovornost za kriminal i korupciju", upozorio je lider SDS-a.

On je naveo da je zabrinut zbog takve situacije, dodavši da se pribojava situacije da "vođa koji je slep, vodi narod u ambis".

Po njegovim rečima, ni odluka Ustavnog suda BiH o Danu RS niti referendum u tom entitetu nikome u BiH neće doneti bolji život.

Bosić smatra da je to "igra" predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsednika RS Milorada Dodika, koja produbljuje krizu i odvraća od toga da se priča o razvoju.

"Koja budala će ovde uložiti sredstva, ako imate priču o ponovnim ratnim sukobima ili ovakvu nestabilnost države", upozorio je lider SDS-a.

On smatra da narod na izborima neće dati poverenje onima koji izazivaju nestabilnost u BiH i ponovo prizivaju ratne sukobe.

Bosić je dalje rekao da je SDS podržala održavanje referenduma 25. septembra, bez obzira što smatra da je to deo izborne kampanje Milorada Dodika i njegovog SNSD-a.

Po njegovim rečima, referendum je trebalo održati krajem godine, a pre toga sprovesti svu institucionalnu proceduru kako bi se rešilo pitanje datuma Dana RS.

Još iz INFO

Komentari 6

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RVI

Draga gospođo xy,niko ne želi rat ti nisi ni osjetila i nemaš pojma,znamo mi bolje koji smo krv i živote dali u toku rata.Da nije bilo nas nebi bilo ni Srba ni Republike Srpske. Srpski narod kroz Istoriju nije nametao rat samo se i branio, a vi razmislite ako ste pročitali i čuli riječi Sefera Halilović i mnogih drugih, koji se kriju iza njega. Ja sam ne samo sada u ovom ratu ostao invalid 90% i imao stradalih u ratu, i u drugom svjetskom ratu sam izgubio 14 članova porodice od jedne godine do 60 godina, pa onda svako ko pročita riječi Sefera Halilovića i mnogih drugih neka protumači šta to znači.

Mirsad

Ma to Sefer hoce da je u centru pažnje dabi sa videla njegova sveže ofarbana kosa.

Gz

Ko o cemu "baba" o ustipcima

Aco

Ma kakav Bosic kakav Sefer svi oni dobro zive osim jadnog naroda dok mladi momci ginu za nista oni pune dzepove pa poslije seru kako su oni zaslizni...daj vi ljudima da rade da imaju normalan zivot pa ce i Mustafa i Stefan zajedno da rade i da se druze...

RVI

Bosić stvarno slabo vidi šta se dešava i šta Sefer Halilović javno iznosi i priča i šta je stvarno cilj. Ja sam dao zdravlje, invalid 90% imam poginulih u porodici ostao bez ičega i ovakav sam spreman da dam život za Republiku Srpsku, dok je on i još neki njemu slični sve spremni da daju za lični interes.

MONDO REPORTAŽE