• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIK: Pravosnažna odluka o zaključivanju spiska

Autor SRNA

Centralna izborna komisija (CIK) BiH saopštila je da je odluka o zaključivanju centralnog biračkog spiska, pa i izvoda iz biračkog spiska za glasanje izvan BiH putem pošte, pravosnažna od 25. avgusta.

Nakon pravosnažnosti odluke o zaključivanju centralnog biračkog spiska, CIK je primila određen broj prijava pojedinaca i političkih subjekata u kojima navode da je došlo do prijave za glasanje izvan BiH (glasanje putem pošte), bez znanja osobe koja je prijavljena, odnosno da je navodno došlo do zloupotrebe ličnih dokumenata.

CIK je potvrdio da će kompletnu informaciju uz prateću dokumentaciju za svaki pojedinačni slučaj dostaviti Tužilaštvu BiH na nadležno postupanje.

"Zbog navedenog, obavještavamo javnost da će ovim osobama biti omogućeno biračko pravo. Sve osobe registrovane da glasaju izvan BiH, bez obzira da li su se registrovale lično ili je to neko drugi uradio u njihovo ime, mogu ostvariti biračko pravo u opštini prebivališta u BiH na biračkom mjestu za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima. Ovi glasački listići brojaće se u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu i ukoliko se desi da je za istu osobu stigao glasački paket i iz inostranstva, brojaće se samo oni glasački listići iz BiH", saopšteno je iz CIK-a.

U CIK-u kažu da su predstavnici Komisije 20. septembra održali sastanak sa predstavnicima Koalicije za slobodne i poštene izbore "Pod lupom", na kojem je bilo riječi o izvještaju Koalicije o primijećenim mogućim nepravilnostima u izbornom procesu.

Tom prilikom, skrenuta im je pažnja da svaka prijava o eventualnoj nepravilnosti mora sadržavati normu iz Izbornog zakona BiH koja je prekršena, ime počinioca i dokaz o počinjenju prekršaja.

"Tek tada CIK BiH može po službenoj dužnosti da pokreće postupke. Sva ostala zapažanja koja eventualno ukazuju na činjenje krivičnog djela, trebalo bi da budu dostavljena nadležnom tužilaštvu, a Centralnoj izbornoj komisiji BiH tek na znanje", navedeno je u saopštenju.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE