• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NSRS: Primjena odluke nakon referenduma

Autor SRNA

Konačna primjena Odluke Ustavnog suda biće izvršena nakon sprovođenja Republičkog referenduma, kroz izmjene i dopune Zakona o praznicima Republike Srpske, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

Iz parlamenta Srpske ističu da se pod postupkom primjene Odluke Ustavnog suda BiH podrazumijeva se niz radnji i postupaka koji su uslijedili poslije prvostepene Odluke tog suda i koji još traju.

"Sve dok je na snazi Odluka Narodne skupštine Republike Srpske o održavanju Republičkog referenduma, Komisija za njegovo sprovođenje nastavlja svoj rad po utvrđenom planu i dinamici", navodi se u saopštenju.

Povodom netačnih interpretacija zaključaka Kolegijuma Narodne skupštine Republike Srpske iznesenih u javnosti, iz parlamenta Srpske napominju da su sva tri zaključka pročitana i usaglašena na sjednici Kolegijuma, što potvrđuje i stenogram sa sjednice.

"U zaključcima Kolegijuma naglašeno je da je u toku postupak provođenja Odluke Ustavnog suda kroz niz radnji, od upućivanja zahtjeva za preispitivanje Odluke, koji je radio tim pravnika, preko sprovođenja Republičkog referenduma i onoga što će uslijediti poslije referenduma, a to je upućivanje u skupštinsku proceduru izmjena i dopuna Zakona o praznicima Republike Srpske", navodi se u saopštenju.

U postupku primjene Odluke Ustavnog suda o 9. januaru - Danu Republike Srpske, Narodna skupština je iskoristila pravni lijek i nakon višemjesečnog rada pravnog tima iznijela nove činjenice pred Ustavni sud BiH.

"Sve navedene radnje i korištenje svih pravnih sredstava je postupak primjene odluke Ustavnog suda BiH iz novembra 2015. godine", navodi se u saopštenju.

U trećem zaključku koji je usvojio Kolegijum rečeno je da se od Vlade Srpske traži da u proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o praznicima.

"Izražavamo žaljenje što je javnost obmanuta netačnim iznošenjem podataka sa sjednice Kolegijuma i nestručnim tumačenjem donesenih zaključaka, čime je jedan član Kolegijuma pokazao neodgovornost i nerazumjevanje za aktuelnu situaciju", navodi se u saopštenju.

Prilikom formulisanja zaključaka Kolegijuma Narodne skupštine Srpske, dodaje se, konsultovana je stručna i politička javnost u Republici Srpskoj.

Kolegijum Narodne skupštine je zaključke usvojio sa jednim glasom protiv, koji je dala Koalicija "Domovina", a niko nije bio uzdržan.

Predstavnici svih političkih partija čije sjedište je u Republici Srpskoj glasali su za zaključke Kolegijuma.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE