• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arapske investicije: Šta misle građani

Autor mondo.ba

Šta je presudan faktor za sve brojnije arapske investicije – ekonomija ili politika, pitanje je na koje, makar u zvaničnim krugovima, još nema odgovora.

Nadomak Sarajeva, prije nekoliko dana, nikao je veliki zabavni park, sa nekoliko pratećih objekata. I to, vjerovatno, ne bi bila nikakva vijest, da većina turista nisu Arapi, a jedan od investitora šeik iz Emirata. I taj najsvejžiji primjer arapskih ulaganja, Sarajlije posmatraju ispod oka.


“Treba država malo povesti računa, treba malo više angažovati ljude, koji su stručni za to, koji trebaju da znaju ko dolazi i šta radi”, kaže Edin Magudić iz Sarajeva.

Ništa ne bi bilo čudno da veliko zdanje nije napravljeno na teritoriji dvije opštine Istočnog Sarajeva. Radi se o privatnom posjedu Bošnjaka koji su prodali zemlju, kaze Ljubisa Ćosić, načelnik Istočnog Novog Sarajeva. Samo tako imanja i mogu otići u ruke Arapima, u suprotnom se to nikada ne bi desilo, poručuje Ćosić, prenosi ATV.

“Ne postoji komad zemje koji smo prodali, niti ćemo prodati, niti postoje fizička lica u Istočnom Novom Sarajevu koji su Srbi, koji su ovih dana prodavali bilo kakvim Arapima ovo zemljište. Mi imamo načine i mehanizme i načine da zaštitimo svoju poziciju”, izjavio je Ljubiša Ćosić, načelnik opšine Istočno Novo Sarajevo.

Dio zemlje pripada Istočnom Starom gradu. O tome prvi čovjek opštine Bojo Gasanović, nije govorio, pa tako nije objasnio ni informacije da su Arapi zainteresovani ili da su već kupili još neke lokacije na području te opštine. Ono što nije tajna je da u Federalnom dijelu Sarajeva, investitori iz arapskih zemalja ne posustaju.

“Mi ne znamo apsolutno kažu neki turisti, neki šta ja znam, da će biti posla, ali nema ništa od tog. Ovo se meni ne sviđa, bog zna šta ono radi”, zabrinuta je Rabija Kovač.

Mještanima se, uglavnom, nimalo ne dopada što ne znaju, ni ko gradi, ni ko će i kada živjeti u njihovom komšiluku. A to je samo jedna od lokacija u okolini grada, na kojoj se gradi veliko arapsko naselje. Hoteli, kuće i stambeni objekti uskoro će biti završeni.

“Ja ne mogu ništa promjeniti, onako kako je, iamju opštinari, kanton Sarajevo, BiH, ja sam penzioner, nemam šta da mislim”, kaže Suljo Kovač iz Sarajeva.

Broj turista iz arapskih zemlja se ove godine utrostručio. Neki se kratko zadržavaju, dok dobar dio njih preko posrednika kupuje zemlju i gradi velika naselja.

Šta je presudan faktor za sve brojnije arapske investicije – ekonomija ili politika, pitanje je na koje, makar u zvaničnim krugovima, još nema odgovora. U priču su se, ipak, uključile i nadležne institucije, pa je nekoliko notara, koji su se bavili posredovanjem, pod lupom federalnih policijskih agencija. A problem koji Arapi definitivno nemaju su pare, jer ne pitaju za cijenu.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE