• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radončić: Dodik pokazao veliku političku...

...tvrdoglavost

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić izjavio je da se o referendumu u RS definitivno trebaju izjasniti domaće pravosudne institucije.

Radončić je za Klix.ba rekao da je antiustavnim i antidejtonskim referendumom predsjednik RS Milorad Dodik pokazao veliku političku tvrdoglavost koja će mu možda pomoći u dobijanju lokalnih izbora, ali će mu sigurno napraviti najviše lične štete.

"Treba da se posvetimo razvoju i što bržem ispunjavanju EU uslova. To je najbolji odgovor svim avanturama koje Dodik i drugi žele", rekao je Radončić.

Što se tiče odnosa pravosudnih institucija i Kancelarije viskog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH prema referendumu u RS, Radončić ističe da se običnom čovjeku čini kako da je riječ o "ping-pong" igrama domaćih i međunarodnih institucija.

"Međutim, teško je da zastupnici u Narodnoj skupštini RS mogu odgovarati za odluke koje donose, jer ih štiti Ustav. Oni ne mogu po zakonu odgovarati za odluke koje donose. Svakako, o svemu definitivno treba se očitovati nadležni tužilac, odnosno pravosudni organi BiH", rekao je Radončić.

On ističe da s druge strane međunarodna zajednica iznova pokazuje jednu vrstu indolentnosti i impotentosti kada su u pitanju sankcije onih koji ruše Dejtonski mirovni sporazum.

"Smatram da je ključ u rukama domaćih političara i da mi trebamo smoći toliko demokratskog kapaciteta za rješavanje pitanja svih naših državnih i entitetskih praznika", zaključio je Radončić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE