• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Salkić: Slaba izlaznost, referendum propao

Autori mondo.ba Autori Agencije

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić ocijenio je da, osim što je jučerašnji referendum u RS bio antiustavni, "pokazao je i potpuni fijasko i debakl aktuelne vlasti u RS".

"Građani su poslali poruku i Miloradu Dodiku i drugima u entitetskoj vlasti da nisu spremni da, radi njihovog bahatog bogaćenja, ponovo krenu u rovove i ponovo se sukobljavaju sa svojim komšijama", naveo je Salkić za federalne medije.

Svima je jasno, kazao je, da je jučerašnji antiustavni referendum propao, jer nije bilo izlaznosti koja je neophodna da bi referendum uspio.

"Ti rezultati koje objavljuju su stvar 'navlačenja i namještaljki'. Juče je jedan čovjek, na osnovu ličnih dokumenata svoje šire porodice, mogao za sve njih da glasa i bez njihovog prisustva na biračkom mjestu. To je jedna velika farsa i prevara", tvrdi potpredsjednik RS.

Naglašava da je važno da su građani shvatili da je referendum antiustavan i nisu željeli da u tome učestvuju, kao i da se danas okrećemo novom poglavlju – normalnom životu.

Salkić kaže da se nada dobim međuljudskim, međukomšijskim odnosima, a očekuje da nadležne institucije rade svoj posao.

Tužilaštvo BiH treba, kazao je, da provede istragu protiv pojedinaca koji su sve ovo organizovali i podstrekivali te da se pokaže da država funkcioniše.

"Treba da budu kažnjeni i privedeni pravdi oni koji su zaslušni za svo uznemiravanje javnosti i kršenje ustava. Očekivati je da će tzv. šira međunarodna zajednica, zemlje EU i vodeće ambasade u BiH imati određene reakcije, jer je evidentno da Milorad Dodik i njegovi poslušnici nisu poslušali poruke koje im je uputio čitav svijet, kao i susjedne države, da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum i da ne provode ove antiustavne aktivnosti", rekao je Salkić.

Očekivati je, kaže, da će visoki predstvanik u BiH Valentin Inzko raditi svoj posao i ispuniti svoju misiju, da "ukloni" s političke scene sve osobe koje osporavaju i onemogućavaju provođenje Dejtonskog sporazuma i ugrožavaju taj sporazum.

"Sada jasno imamo koje su to osobe i visoki predstavnik treba da onemogući tim ljudima da krše Dejtonski sporazum. Ukoliko izostane snažna reakcija države i visokog predstavnika kao zaštitnika Dejtonskog mirovnog sporazuma, sigurno je da će se nastaviti separatističke aktivnosti aktuelne vlasti u RS. Oni su to sinoć jasno i najavili u svojim izjavama da je ovo prvi referendum i da će ih biti još...Mora se poduzeti snažna reakcija i domaćih institucija i OHR-a da bi ovaj separatizam bio zaustavljen", zaključio je potpredsjednik RS Ramiz Salkić.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

CICIGO

Ne mogu da vjerujem da mi placamo ovog celavog

Ajde kopaj nos

Dovoljno je izaslo i bosnjaci su glasali za i oni vole RS

MONDO REPORTAŽE