• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arapi će moći glasati u BiH?

Autor mondo.ba

Arapa na području FBiH već oko 44.000, dok je na tom prostoru Srba 60.000. Imaju 108 firmi. Spekulisalo se čak da će biti četvrti konstitutivni narod. Kupuju kuće i stanove kako bi dobili i prebivalište

U Federaciji BiH ima oko 44.000 Arapa. U njihovom vlasništvu se nalazi i 108 firmi, koje masovno kupuju zemljište oko Sarajeva. Da sve bude još kontroverznije, Arapi su počeli da kupuju i sve više kuća i izgrađenih objekata, kako bi mogli odmah da se prijave da žive na toj adresi i da budu registrovani u BiH.


Na ovaj način Arapi će, prema informacijama do kojih su došle "Večernje novosti", moći da dobiju i pravo glasa na opštim izborima za dvije godine u BiH, a očekuje se da će minimalno oko 40.000 Arapa imati pravo glasa u Federaciji BiH za dvije godine.

Beogradski list navodi da će ovo biti veliki vjetar u leđa SDA i Bakiru Izetbegoviću, koji preko svojih kadrova rade na terenu da obezbijede dolazak što većeg broja Arapa u BiH.

Sadašnji broj od 44.000 Arapa u Federaciji BiH ubrzano se približava i broju Srba, kojih sada ima oko 60.000, a prema riječima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, na jednom skupu u Sarajevu čak je nedavno razgovarano o tome da dobiju status četvrtog konstitutivnog naroda u BiH, kao Srbi, Bošnjaci i Hrvati.

"Njihovi predstavnici su prije nekoliko sedmica u Sarajevu, vjerovatno u saradnji sa lokalnim muslimanima u Sarajevu Bakira Izetbegovića i ostalima, držali jedan panel na kojem se razgovaralo o tome da Arapi dobiju karakter konstitutivnog naroda u BiH i da se uvedu u politički sistem odlučivanja", rekao je predsjednik Dodik.

On je naglasio da izbeglice iz Libije i Sirije nisu dio te priče, nego dolaze “neki drugi koji imaju nešto para”, te dodao da Arapi kupuju svuda gdje postoji džamija, a njih je u BiH od kraja rata izgrađeno 1.500.

Kao primjer Dodik je naveo da su Srbi, koji imaju kuće oko džamije u Trnovu u centru grada, spremni da ih prodaju.

"Scenario je identičan, dolazi neko ko daje novac, vi se iseljavate, a oni nameću svoja pravila života. Uspjeli su da nametnu pravila života u jednom Parizu, da neće u jednom malom Trnovu", poručio je Dodik.



A da Arapi kupuju sve što stignu u naseljima oko Sarajeva, od Trnova do Ilijaša, Ilidže i Hadžića, potvrdio je za “Novosti” Jovo Janjić, predsjednik NVO “Demokratska inicijativa sarajevskih Srba”.

"Srbi masovno prodaju zemlju Arapima oko Trnova. Ali ne samo i oko Trnova nego i u drugim naseljima oko Sarajeva. Posrednici pri prodaji su Srbi koje angažuju Arapi da za njih kupuju na terenu. Radi se o odličnim cijenama i plaća se odmah. Cijene se kreću od 100.000 evra pa naviše. Nažalost, stotine srpskih porodica su prodale svoju zemlju oko Trnova i mesta oko Sarajeva Arapima. Za novac su uzimali stanove Istočnom Sarajevu u Republici Srpskoj, ali i Banjaluci, Bijeljini… Arapima je Sarajevo interesantno jer ima i aerodrom ali i mnogo zelenila oko njega", kaže Janjić.

On dodaje da Srbi prodaju svoju djedovinu oko Sarajeva jer niko iz Republike Srpske nije mrdnuo prstom dvadeset godina da Srbi ostanu i u Trnovu i u mjestima oko Sarajeva u Federaciji BiH.

"Nije uložena ni marka da se obezbijedi povratak Srba u Sarajevo i oko Sarajeva, a sad je kao poražavajuće što ljudi prodaju imovinu koja je zarasla u korov i bježe glavom bez obzira", priča Janjić.

Položaj Srba u Federaciji BiH je marginalizovan i bez Arapa, koji kupuju sve srpsko što stignu, kaže Mile Marčeta, delegat iz reda srpskog naroda u Parlamentu Federacije BiH.

"Imamo situaciju da se već godinama, osim iz Livanjskog kantona, gdje Srbi izaberu delegate u Domu naroda Parlamenta FBiH, u svim drugim kantonima to radi glasovima Bošnjaka. Srba sad u Federaciji ima oko 60.000 i mi smo statistička greška. Arapa ima oko 40.000 i taj broj raste. Uskoro bi moglo biti više Arapa u Parlamentu Federacije BiH nego Srba", kaže Marčeta.

Investicije

Investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata planiraju izgradnju integrisanog turističkog grada “Buroj Ozone” u opštini Trnovo, koji će sadržati hiljadu stambenih jedinica, hotela, trgovačkih centara, kao i svu drugu infrastrukturu. Ukupna vrijednost ovog projekta je oko 4,5 milijardi KM.

Turističko naselje “Sarajevo rizort”, koje se nalazi na lokaciji Osenik u opštini Hadžići kod Sarajeva grade Kuvajćani.” Sarajevo risort” ima 160 objekata raspoređenih oko veštačkog jezera površine 12.000 kvadratnih metara. Investicija je vrijedna preko 50 miliona maraka.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE