• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izbori: Kraj glasanja, čekaju se prvi rezultati

Autori mondo.ba Autori Agencije

U BiH su zatvorena većina biračkih mjesta na kojima su građani birali lokalne vlasti. Do 15 časova glasalo 1.240.212 odnosno 38,78 odsto glasača iz BiH. MUP-u RS prijavljeno nekoliko incidenata. U Stolac upućeni specijalci

 Izbori u BiH 2016 Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Zatvaranjem biračkih mjesta u 19 sati je završeno glasanje na sedmim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini. 

Izbori su protekli uz nekoliko incidenata i fizičkih obračuna na području opštine Stolac gdje je i prekinuto glasanje.

Na održanim lokalnim izborima pravo glasa imalo je 3.263.906 birača upisanih u Centralni birački spisak. Na lokalnim izborima u BiH građani su birali 131 načelnika, 10 gradonačelnika i 3.136 odbornika.

17.20 - Zbog narušene bezbjednosne situacije u Stolac upućeni specijalci.

17.10 - Do 15.00 časova glasalo je 38,78 birača, saopštila je Centralna izborna komisija. Najveći odziv u Banjaluci, Brčkom, Banovićima, Nevesinju, Trebinju, Milićima, Goraždu...

Na biračka mjesta u FBiH izašlo je 700.829 ili 36,41 odsto, a u Republici Srpskoj 508.336 ili 42,73 odsto glasača.

16.55 - U Banjaluci je do 16.00 časova glasalo 78.626 građana ili 41,84 odsto registrovanih birača. Glasanje protiče u najboljem redu.

16.15 - U Stocu je došlo do više incidenata i glasanje je obustavljeno.

16.00 -  Štabu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske "Izbori 2016" do 15.00 časova prijavljena su četiri incidenta na lokalnim izborima u BiH. Opširnije OVDJE.

15.15 -Policijski službenici MUP-a RS uhapsili su više osoba iz Bijeljine pod sumnjom da su počinili krivično djelo podmićivanje pri izborima ili glasanju, a kod njih je pronađen veći broj tuđih ličnih karata koje su privremeno oduzete.

13:00

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" zabilježila je prodaju mjesta u biračkim odborima u 18 opština u BiH, 51 slučaj upotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji i 118 slučajeva kupovine glasova u zamjenu za poklone. Opširnije na OVOM LINKU.

12:00

Na prvoj konferenciji za medije predsjednik CIK-a Ahmet Šantić kazao da su u 19 opština biračka mjesta otvorena sa zakašnjenjem, a razlozi su uglavnom tehničke prirode.

"Za sada smo zadovoljni kako proces protiče, ali smo dobili dosta prijava da stranke vrbuju građane putem društvenih mreža", istakao je Šantić.

11.00

Na području opštine Stolac jedno biračko mjesto nije otvoreno, a na dva mjesta došlo je do problema, te je glasanje prekinuto.

Predsjednik Opštinske izborne komisije Stolac Ivan Perić potvrdio je novinarima da jedno biračko mjesto u 10 časova nije bilo otvoreno, ali nije želio da govori o razlozima.

Novinar Srne saznao je da nije otvoreno glasačko mjesto "Hodovo 1" jer su dva člana Biračkog odbora imala primjedbe na raspored sjedenja članova biračkog odbora koji su postavljeni predaleko jedni od drugih, tako da član odbora koji izdaje glasačke listiće nije imao uvid u identifikaciona dokumenta glasača, niti je mogao da vidi kome daje listiće.

Članovi Biračkog odbora tvrde da je predsjednik mimo pravila i zakona napravio raspored sjedenja.

Jedan član je odbio da izdaje listiće sve dok ne bude znao kome ih izdaje, ali predsjednik Biračkog odbora nije želio da promijeni raspored.

Primjedbe se odnose i na to da su posmatrači previše udaljeni od glasačkih mjesta i da ne mogu da nadgledaju glasanje.

Problemi su zabilježeni i na glasačkim mjestima u Crnićima i u Bobanovom. U Crnićima je biračko mjesto još zatvoreno, a u Bobanovom je otvoreno nakon problema sa identifikacionim dokumentima, te zbog činjenice da je zabilježeno da jedna osoba glasa za više njih.

Jelena Tanasković Mićanović iz Koalicije "Pod lupom" kazala je na konferenciji za novinare da je prijavljeno 27 situacija koje se smatraju kritičnim i utemeljenim, te da su podnesene 23 primjedbe.

Vrste primjedbi su raznolike, od zabranje posmatranja glasanja posmatračima Koalicije Pod lupom, u dva slučaja nije dozvoljen ulaz na mjesto - kada se ručno broje glasovi.

Do 11 časova glasalo 506.327 odnosno 16,17 odsto glasača iz BiH.

U nekoliko navrata zabilježena je pomoć pri glasanju, gdje jedno lice pruža pomoć više birača. Takva su zabilježena dva slučaja. U Stocu je konkretno zatvoreno jedno mjesto zbog verbalne prepirke članova biračkog odbora zbog izbornih procedura.

7.00

Otvaranjem 5.469 biračkih mjesta jutros u sedam sati počeli su sedmi lokalni izbori u Bosni i Hercegovini. Većina biračkih mjesta u BiH otvorena su jutros u sedam časova. Registrovano je 3.263.906 birača, dok se na listama nalazi više od 30.302 kandidata.

Ovo su sedmi poslijeratni lokalni izbori u BiH, a četvrti u organizaciji Centralne izborne komisije (CIK) BiH nakon što je 2001. usvojen Izborni zakon BiH.

Osim 131 načelnika i 10 gradonačelnika na lokalnim izborima 2016. godine bira se i 3.136 vijećnika/odbornika od čega 26 predstavnika nacionalnih manjina.

Na kandidacijskim listama nalazi se ukupno 30.445 kandidata i to 418 kandidata za načelnike i gradonačelnike i 29.884 kandidata za opštinska vijeća i skupštine opština, odnosno gradska vijeća i skupštine gradova, te 143 za odbornike iz reda nacionalnih manjina.

Inače, na izborima učestvuje 451 politički subjekt od čega: 102 političke stranke, 103 koalicije, 171 nezavisni kandidat, 17 listi nezavisnih kandidata, 52 nezavisna kandidata u ime 52 grupe građana i šest nezavisnih kandidata u ime šest udruženja građana.

Kod Centralne izborne komisije BiH evidentirano je da će lokalne izbore u BiH pratiti 6.766 promatrača. Iz 36 udruženja akreditovano je 6.388 promatrača, 17 međunarodnih organizacija akreditovalo je 269 promatrača, a 19 političkih subjekata 109 promatrača koji će nadzirati aktivnosti pri CIK-u BiH.

U BiH je na snazi izborna tišina, koja je počela juče u sedam časova i trajaće do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta na današnjim lokalnim izborma.

Iz Regulatorne agencije za komunikacije navode da tokom 24 časa prije otvaranja biračkih mjesta u BiH neće biti nikakvog medijskog izvještavanja o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju, te napominju da period izborne tišine traje do zatvaranja biračkih mjesta.

Na snazi je zabrana objavljivanja rezultata ispitivanja javnog mnjenja u vezi sa glasanjem i izborima koja traje do zatvaranja posljednjeg biračkog mjesta u BiH.

Na pojedinim biračkim mjestima u Banjaluci, Mrkonjić Gradu, Kladnju, Srebreniku, Čeliću, Ključu bilo je kašnjenja u otvaranju zbog tehničkih problema, kao što su nestanak električne energije, saobraćajna nezgoda, kašnjenja pojedinih članova biračkih odbora i slično, saopšteno je iz Centralne izborne komisije.

"Štab MUP-a RS 'Izbori 2016' prati i preduzima mjere i radnje u cilju održavanja povoljne bezbjednosne situacije u RS na dan lokalnih izbora", saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

Zbog održavanja lokalnih izbora, lokacije za izdavanje ličnih dokumenata MUP-a RS rade danas do 19 časova. Dokumenti kojima se dokazuje identitet birača su: lična karta, putna isprava i vozačka dozvola.

Podsjećamo, u cilju preduzimanja bezbjednosnih mjera i radnji povodom održavanja lokalnih izbora na području BiH, ministar unutrašnjih poslova RS donio je naredbu o zabrani prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju koja važi do ponoći.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 5

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Federacija BIH

Ali neki problemi vazda u R. S, a frderaciji nista

Hm

@Federacija BIH Jeli stvarno a Mostar, Stolac? I da još ne nabrajam.

Hm

Pa i ovi izbori će proći u cijeloj bih po volji političara i volji vlasnika firmi koji budu više uložili para. Žalosno je vidjeti u svim mjestima, kako su gazde, direktori firmi organizovali prevoz i varaju narod za glasove, i na kraju nisu oni što narod misli da treba da budu i narodu ništa bolje a opet lopovi pune džepove.

Gz

Lokalnu vlast ili . . . ?

Cz

@Gz Za onoga ko uslovljava ili dajepare. Narod je primoran uvijek po sirotinji.

MONDO REPORTAŽE