• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bakir naredio: Srbin ne može na čelo Srebrenice

Autor mondo.rs

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović naredio je da se po svaku cijenu spriječi da Srbin bude načelnik Srebrenice, javlja Sputnjik.

Gotovo sigurna pobeda kandidata srpskih stranaka za načelnika opštine Srebrenica Mladena Grujičića dovela je do opsadnog stanja u Sarajevu, a lider SDA Bakir Izetbegović je naredio da se po svaku cijenu spriječi da Srbin bude načelnik Srebrenice, piše Sputnjik.

Ocjenjuje se da u BiH važi stara poslovica "kadija te tuži, kadija ti sudi", a da je uloga kadije namijenjena isključivo Izetbegoviću, što pokazuje i posljednja odluka CIK-a BiH da se birački materijal iz Srebrenice prebaci u Sarajevo gdje je obavljeno ponovno prebrojavanje glasova sa lokalnih izbora održanih 2. oktobra.

"Tako je, nakon Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Suda i Tužilaštva BiH, kao i Ustavnog suda, kadija, odnosno Izetbegović, svoju moć demonstrirao uzimajući pod svoje i CIK BiH", navodi Sputnjik.

Kako bi se sprečilo da Srbin bude izabran za načelnika Srebrenice gde je u vođstvu Grujičić, prvo su instruisani bošnjački članovi Opštinske izborne komisije u Srebrenici da fingiraju kako se glasovi sa preostalih pet biračkih mjesta ne mogu brojati u Srebrenici, navodno zbog pojačanog prisustva policije u zgradi opštine.

Prema izvoru ruske agencije, dva policajca, jedan Bošnjak, a drugi Srbin, samo su kontrolisali ko ulazi i izlazi iz prostorija sa glasačkim kutijama, dok je treći dežurao ispod prozora radi zaštite izbornog materijala da u prostorije neko ne bi provalio.

Dakle, nikakvog ugrožavanja brojanja glasačkih listića nije bilo.

Članovi CIK-a su čak za to pohvalili načelnika Centra javne bezbjednosti Bijeljine Žarka Ćosića, a onda je došlo do naglog zaokreta.

"Uslijedila je Izetbegovićeva naredba da Srebrenica ne smije pasti u ruke Srbima", kaže izvor Sputnjika.

Politikolog iz Banjaluke Vlade Simović kaže da nema ničeg nenormalnog da CIK kao glavno izborno telo reaguje ako se neki izborni subjekt požali na regularnost. Što se tiče konkretne odluke CIK-a da se glasovi iz Srebrenice prebroje u Sarajevu u njenim prostorijama, Simović napominje da u svemu tome ipak ima malo više politike.

"Ne mislim, međutim, da je ovde problem u prebrojavanju glasova ili bilo kakvoj manipulaciji, već je ovde problem u jednom dijelu kruga oko Izetbegovića i njemu bliskih političkih struktura koji ne mogu da se pomire sa činjenicom da su ovaj put izgubili izbore u Srebrenici", objašnjava Simović.

On vjeruje da je ključni problem u tome što politička elita oko Izetbegovića i SDA ima potrebu da na bilo koji način destabilizuje prostor Republike Srpske.

"Srebrenica je samo jedan od načina na koji oni to pokušavaju, pa tako koriste svaku moguću priliku da to i pokažu. S druge strane, opet, srpski predstavnici tvrde da su izborni pobjednici i traže da se ta njihova izborna pobjeda i verifikuje, što je isto legitimno", kaže Simović.

On je ocijenio da je istina da se ispostavilo da je u posljednje tri-četiri godine SDA pokazala da je jedan od najvećih manipulatora u BiH, kao i da politika te stranke nije politika pomirenja.

"To je vrlo agresivna politika koja se svojim ponašanjem distancira od Republike Srpske i političkih stranaka u Srpskoj", zaključio je Simović.

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević slaže se da je CIK BiH postao maltene privatna Izetbegovićeva komisija, što je potvrdila oduka tog tela da se glasački materijal dostavi na ponovno brojanje u Sarajevo.

On je ocijenio da CIK ruši ustavni poredak BiH, jer je uobičajeno da glasove na lokalnim izborima na licu mjesta broji lokalna izborna komisija.

"CIK radi po nalogu Bakira Izetbegovića i pravi vanustavne korake da se izbori obesmisle. Tužilaštvo BiH bi moralo hitno da reaguje u tom slučaju, ali ono to neće učiniti, jer je i ono, pored Ustavnog suda BiH, pod Bakirovim patronatom", upozorio je Galijašević, penio je Sputnjik.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

xy

Taj covjek lupa gluposti, zavadja narod.

MONDO REPORTAŽE