• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Logoraši traže spomen-sobu u zgradi Suda BiH

Autor SRNA

Savez logoraša Republike Srpske uskoro će pokrenuti pitanje postavljanja spomen-obilježja srpskim žrtvama i logorašima na prostoru FBiH, rekao je predsjednik ovog saveza Branislav Dukić

."Srpski logoraši nikada neće odustati od postavljanja spomen-obilježja na mjestima u FBiH, koja su tokom posljednjeg rata bila logor za Srbe, po cijenu održavanja protesta ukoliko dođe do odbijanja naših zahtjeva", poručio je Dukić.

On je naveo da će srpski logoraši tražiti da im se u bivšoj kasarni "Viktor Bubanj", ratnom logoru za Srbe, u kojoj se trenutno nalazi sjedište Suda i Tužilaštva BiH, dodijeli jedna prostorija u kojoj će biti ispisano više od 5.000 imena Srba koji su prošli kroz jedan od 126 logora u Sarajevu.

Dukić je podsjetio da je Savez logoraša Republike Srpske u više navrata pokušao da postavi spomen-obilježja na mjestima gdje su tokom proteklog rata bili logori za Srbe na području FBiH, Hrvatske i Slovenije, ali da su, nažalost, nailazili na negativne reakcije, pogotovo u FBiH.

On je rekao da je očito da međunarodna zajednica ima različite aršine o ovim pitanjima, jer Srbima ne dozvoljavaju da u FBiH obilježe mjesta stradanja, dok se Bošnjacima i Hrvatima na području Republike Srpske dozvoljava da slobodno postavljaju spomen-obilježja za svoje stradalnike.

"Ukoliko nam ne dozvole da postavimo naša spomen-obilježja u FBiH, nećemo više nikome iz FBiH dozvoliti da to ubuduće radi na prostoru Republike Srpske, bez obzira na odluke međunarodnih predstavnika koji pokušavaju da prikažu Bošnjake kao žrtve, a Srbe kao agresore u BiH", poručio je Dukić.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

kd

Moramo jednom sakom od sto

MONDO REPORTAŽE