• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi arapski grad u BiH, "domaćima" ulaz zabranjen

Autori mondo.ba Autori mondo.rs

Sarajevo Resort Osenik prvi je arapski grad u BiH, vlasnici svih kuća su Arapi, a oko naselja je visok zid.

Ovo je prvo naselje u BiH zatvorenog tipa, ograđeno visokom ogradom i kapijom, s privatnim osiguranjem.

Trenutno se sastoji od oko 160 kuća i velikim brojem pratećih sadržaja, s velikim jezerom u sredini. U toku je izgradnja novih kuća i pratećih sadržaja.

...
Izvor: YouTube

Samo na arapskom

Ove kuće se nigde u BiH nisu reklamirale, ne postoji čak ni internet stranica na našem jeziku na kojoj se mogu naći bilo kakve informacije o ovom naselju, odnosno o prodaji ili iznajmljivanju kuća. Jedina stranica je gulfdoo.com i ona je isključivo na arapskom jeziku.

Kako tvrdi sagovornik portala BiznisInfo, većina kuća je prodata, a kupci su isključivo Arapi.

Ovaj pravi mali grad, smješten u Tarčinu, u opštini Hadžići zapadno od Sarajeva, sada je pust pa je svima koji dođu u određenom terminu dozvoljeno da uđu i da ga obiđu. No, tokom l,eta grad je bio pun Arapa, a državljani BiH nisu mogli ući u njega, osim onih koji u njemu rade, poput konobara, spremačica, osiguranja… Tako će biti i narednog ljeta.

"Vlasnici kuća su Arapi, i oni ne žele da se miješaju sa lokalnim stanovništvom. Oni imaju svoje običaje kada je riječ o oblačenju, ponašanju, obavljanju molitvi itd, i žele da ih u tome niko ne ometa i čudno ih posmatra", kaže sagovornik portala.

Zbog toga je ovaj grad idealan za njih, jer se tu osjećaju kao kod kuće, samo što su svuda voda i zelenilo. Oni će ovde provoditi jetne mjesece u ugodnoj klimi, a potom se vraćati u svoje domove.

Sagovornik portala ističe da su kuće prodavane po 150 do 160 hiljada evra, a da nisu ni bile nuđene na bosanskohercegovačkom tržištu, ali da u Kuvajtu, odakle je vlasnik, "nisu silazile s TV-a".

Projekat izgradnje naselja koje će pružati smještaj za 1.125 turista započeo je 2013. godine, a koštao je oko 50 miliona KM. Naselje je otvoreno u oktobru prošle godine.

I za nove kuće koje se grade navodno već postoje kupci iz Kuvajta.

BiznisInfo je poslao upit kompaniji Gulf Real Estate o tome koliko je objekata prodato, a koliko iznajmljeno i na koji period, ali odgovora nije bilo.

Lažno iznajmljivanje?

Inače, nije najjasnije kako se prodaju kuće Arapima kada oni, kao fizička lica, ne mogu biti vlasnici nekretnina u BiH. Jedna od mogućnosti da se umjesto prodajnog ugovora potpiše ugovor o iznajmljivanju na deset godina, koji će kasnije biti iznova produžavan.

Uz to, posebnim ugovorom se definiše da kompanija ne može raspolagati kućom bez potpisa kupca (odnosno onog koji iznajmljuje kuću), čime se on osigurava da objekat ne može biti iznajmljen ili prodat trećem licu, i praktično postaje trajni vlasnik.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE