• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Položeni vijenci za stradale Srbe na Kazanima

Autor SRNA

Potpredsjednik FBiH Milan Dunović rekao je danas da žrtvama stratišta Kazani u Sarajevu treba konačno primjereno odati počast, srušiti zid ćutanja i utvrditi činjenice ovog zločina, a inspiratore i izvršioce konačno procesuirati.

 Položeni vijenci za stradale Srbe na Kazanima Izvor: MONDO/Samir Cacan
Izvor: MONDO/Samir Cacan

"Na ovoj lokaciji potrebno je postaviti spomenik da bismo na taj način odali počast nevinim žrtvama. Svi znamo činjenice o ovom zločinu i o tome treba pričati otvoreno, a ne štititi zločince", rekao je Dunović, koji je sa predsjednikom Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva (SPKD) "Prosvjeta" Sarajevo Dejanom Garićem položio cvijeće na srpsko stratište Kazani.

Dunović i Garić odali su počast stradalim na 26. godišnjicu ubistva komandanta 10. brdske brigade takozvane Armije BiH Mušana Topalovića Cace, čiji vojnici su ubijali sarajevske Srbe i bacali ih u ovu jamu na obroncima Trebevića.

Dunović je upitao zašto Gradska uprava Sarajeva ne rješava problem u vezi sa izgradnjom spomenika na ovoj lokaciji iako se prošle godine razgovaralo o početnoj fazi izrade idejnog projekta.

"Sramota je za Sarajevo da se ništa ne radi kako bismo riješili ovaj problem i ja se neću pomiriti s tim da ovakve događaje guramo pod tepih", rekao je potpredsjednik FBiH.

Garić je poručio da su polaganjem cvijeća željeli odati počast stradalim Sarajlijama na ovom lokalitetu, ali i svim žrtvama proteklog rata.

Na lokaciji Kazana na Trebeviću ubijeni su brojni srpski civili, većinom građani Sarajeva. Iz jame na Kazanima nakon rata izvađeni su posmrtni ostaci 29 ljudi, a broj ubijenih zvanično nikada nije utvrđen.

Pripadnici takozvane Armije BiH su od 1991. do 1993. godine, prilikom racija, hvatali Srbe na sarajevskim ulicama i u stanovima i odvodili ih na kopanje rovova na Trebević, gdje su ubijani i bacani u jamu Kazani.

Za zločine na Kazanima od 1994. godine osuđeno je 14 pripadnika takozvane Armije BiH na kazne zatvora od 10 mjeseci do šest godina, a mnogi smatraju da su neke ubice još na slobodi.

Prema podacima Saveza logoraša Republike Srpske, u Sarajevu je tokom rata stradalo oko 10.000 Srba.

Bošnjački politički vrh je 26. oktobra 1993. godine naredio hapšenje komandanta 10. brdske brigade takozvane Armije BiH Mušana Topalovića Cace, čiji vojnici su ubijali sarajevske Srbe u jami Kazani.

Prilikom pokušaja hapšenja Topalovića poginulo je devet vojnika i policajaca takzovane Armije BiH. Topalović je uhapšen i ubijen dan kasnije, kada je pokušao da pobjegne.

Pred Kantonalnim sudom u Sarajevu u toku je četvrti put obnovljeno suđenje Samiru Bejtiću, optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva i ubistva na lokalitetu Kazani 1992. i 1993. godine.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE