• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tužilaštvo odustalo od 13 svjedoka protiv Orića

Autor SRNA

Tužilaštvo BiH odustalo je od ispitivanja 13 svjedoka u slučaju protiv Nasera Orića i Sabahudina Muhića zbog zločina nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice

Tužilaštvo BiH odustalo je od ispitivanja 13 svjedoka i time završilo izvođenje subjektivnih dokaza na suđenju komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku ove vojske Sabahudinu Muhiću za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području ove opštine 1992. godine.


Tužilac Miroslav Janjić rekao je da je juče razgovarao sa svim predloženim svjedocima i da je procijenio da oni koji nisu ispitani raspolažu opštim informacijama koje su već dokazane.

On je dodao da je to bio razlog što je odustao od njihovog saslušanja. U dosadašnjem sudskom procesu Tužilaštvo je ispitalo 18 od 31 predloženog svjedoka.

Janjić je danas, zbog efikasnosti procesa, predložio da sa odbranom sravni materijalne dokaze koje će uložiti na narednom ročištu.

Orić i Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenika srpske nacionalnosti - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Na ročištu održanom 18. oktobra, svjedok Tužilaštva BiH Ibran Mustafić naveo je da mu je lično Orić rekao da je u selu Zalazje ubio Slobodana Ilića i ispričao kako je to učinio.

"Naser je bahato, bez ičijeg insistiranja, rekao da mu je u grupi zarobljenih dopao Slobodan Ilić, koji je bio bradat i čupav. Rekao je da ga je dva puta udario bajonetom u oko, a da ovaj nije puštao krike, da ga se uplašio, te da ga je jednostavno preklao", posvjedočio je tada Mustafić.

Na početku suđenja, Mustafić je rekao da je u Sarajevu, u kojem je zbog blokade boravio od 7. aprila do 12. decembra 1992. godine, imao informacije o dešavanjima u Srebrenici i Tuzli.

Po dolasku u Tuzlu, od rođaka Mirsada Mustafića, koji je u tom gradu vodio istureni štab za Srebrenicu, saznao je da je izvršeno nekoliko likvidacija u Zalazju.

"On mi je donio papir na kojem su bila imena likvidiranih lica. Znao sam Slobodana Ilića, Branka Simića i njegovog brata Petka, Miju Rakića i najstarijeg medicinskog radnika u Srebrenici, boloničarku Radu. Bilo je još imena, ali te ljude nisam poznavao", naveo je Mustafić.

Govoreći o dešavanjima u Zalazju, Mustafić je naveo i da mu je stric Enes, kojeg su zvali Ibrahim, a koji je vozio kamion štaba Teritorijalne odbrane u Srebrenici, rekao da je po Orićevoj naredbi vozio zarobljenike iz zatvora u Srebrenici na deponiju u Zalazju gdje je vidio "pir i masakr".

"Rekao mi je da je bio prisutan kada su natovareni zarobljenici iz zatvora, kako je vidio masakr na deponiji, te ispričao na koji način je Rada završila. Enes je bio plašljiv i odatle je pobjegao u Srebrenicu, gdje je čekao da se vrati krvavi kamion, koji je strina prala. Ona mi je rekla da se ne igram sa tim ljudima", ispričao je Mustafić.

O ovim i drugim dešavanjima na području Srebrenice, Mustafić je napisao knjigu "Planirani haos" koja je, kako je naveo, njegovo najbolje svjedočenje, te zatražio da uđe u sudski spis.

Naredno ročište biće održano 15. novembra.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE