• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oficir BiH osuđen zbog uzimanja mita za posao

Autor SRNA

Sud BiH proglasio je Seada Durakovića krivim što je, kao visokopozicionirani oficir u Oružanim snagama BiH, protivzakonito posredovao prilikom zapošljavanja.

Duraković je osuđen na tri godine zatvora, dok je Sead Fazlić, kao pomagač, osuđen na šest mjeseci zatvora.

Duraković je proglašen krivim što je od 2011. do 2014. godine, radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi, obećavao osobama da će biti zaposleni kao oficiri i vojnici, a u presudi se navodi da je zahtijevao od 500 do 2.500 KM, a da niko od oštećenih nije primljen u Oružane snage BiH.

Fazlić je proglašen krivim jer je u dva navrata nosio kovertu sa novcem od osobe kojoj je Duraković obećao zaposlenje sina.

Durakoviću je, kao mjera sigurnosti, izrečena zabrana vršenja dužnosti od godinu dana, u koju neće biti uračunato vrijeme predviđeno kaznom, prenosi Birn.

U kraćem obrazloženju presude, sudija Amela Huskić rekla je da nije prihvaćena teza odbrane da je Duraković bio u lošoj finansijskoj situaciji, pa je posuđivao novac, jer su svjedoci rekli da su novčane iznose davali radi zaposlenja u Oružanim snagama BiH, a ne kao pozajmicu.

Ona je dodala da su sa nekima od njih napravljeni ugovori o zajmu kod notara, ali su svjedoci pojasnili da je to bio jedini način da dobiju nazad svoj novac.

Utvrđeno je da je Duraković primio naknadu, ali svjedoci nisu rekli da je uticao na Komisiju za prijem vojnika.

Nisu prihvaćeni ni navodi Fazlićeve odbrane da nije znao da je u kovertama novac, jer su svjedoci u sudnici rekli drugačije.

Od otežavajućih okolnosti Sud BiH je kod obojice optuženih cijenio njihovu raniju osuđivanost, a od olakšavajućih njihove porodične prilike.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE