• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prodaja zemljišta Arapima: Gašanović tuži RTRS

Autor SRNA

Načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović tvrdi da ova opština nije prodala strancima nijedan metar kvadratni zemljišta na lokacijama Zlatište-Osmice-Trebević.

Gašanović je rekao da je svo zemljište prodato Srbima iz Istočnog Sarajeva, koji, nakon što postanu vlasnici, imaju pravo po zakonu da tu zemlju prodaju trećim licima, pa čak i stranim firmama.

"Opština ne može sprečavati i uslovljavati vlasnike zemlje kada je riječ o njenoj prodaji", rekao je Gašanović na konferenciji za novinare organizovanoj, kako je naveo, povodom iznošenja raznih dezinformacija o radu opštinske uprave Istočni Stari Grad i optužbi o prodaji zemljišta Arapima.

On kaže da su netačne informacije da opština Istočni Stari Grad prodaje zemlju na Zlatištu na kojoj je planirana izgradnja spomen-parka stradalim sarajevskim Srbima.

"Dio na Zlatištu koji se sada prodaje, navodno Arapima, opština je prodala 2011. godine Vladu Četkoviću iz Istočnog Novog Sarajeva", pojasnio je Gašanović.

Navodeći da je dio zemljišta na ovom području prodat ranije Nataši Galijašević iz Istočnog Sarajeva i firmi "Termograding" iz Gacka, vlasnika Žarka Dragićevića, Gašanović je rekao da je to sve urađeno na osnovu odluke Skupštine opštine iz 2009. godine kada su vlast u njoj zajednički činile SDS i SNSD.

On je potvrdio da je opština Istočni Stari Grad dodjelila dva dunuma zemlje firmi "Sanilend" Istočno Sarajevo da bi izgradila polaznu stanicu za zabavni park koji se nalazi u opštini Istočno Novo Sarajevo i proteže se na 14 dunuma zemlje.

"Firma `Sanilend` pokrenula je izradu lokacijskih uslova u opštini Istočno Novo Sarajevo na osnovu mišljenja Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove da se za predmetne radove mogu izdati lokacijski uslovi, a potom su se obratili opštini Istočni Stari Grad", pojasnio je Gašanović.

Ističući da na tom dijelu nije bilo ni metra kvadratnih zemlje u vlasništvu Srba, Gašanović je rekao da je opština uspjela da 50 dunuma zemlje u državnom vlasništvu, koja je bila privremeno izuzeta kao perspektivna vojna imovina, prevede u opštinsko vlasništvo i tako spriječi da doživi sudbinu zemlje na Han Pijesku koja je upisana kao imovina BiH.

Prema njegovim riječima, sve pare dobijene od prodaje te zemlje uložene su u izgradnju infrastrukture i zapošljavanje u mjestu Brus na Trebeviću, te izradu regulacionog plana opštine.

Komentarišući tvrdnje da su devastirani objekat i zemljište na lokalitetu Osmice prodati firmi "Emirejts", Gašanović pojašnjava da je to zemljište bilo u vlasništvu Dobrivoja Vidića iz Banjaluke koji ga je kupio prije 10 godina od Bošnjaka.

Gašanović tvrdi da su tri izvora širenja dezinformacija o prodaji zeljišta i radu opštinske uprave Istočni Stari Grad - "SNSD Istočni Stari Grad i Istočno Novo Sarajevo, Radio-televizija Republike Srpske i Vlada Srpske".

On je naveo da su predstavnici opštine, opštinske Boračke organizacije i Crkvenog odbora na jutrošnjem sastanku, između ostalog, "zaključili da bude podnesena tužba protiv RTRS-a zbog neistina izrečenih na račun rukovodstva opštine".

Gašanović je najavio da će sredstva dobijena u ovom sporu opština donirati dvjema područnim osnovnim školama. Jedan od zaključaka je i da se zahtjeva od direktora RTRS-a da kazni odgovorne pojedince i uputi javno izvinjenje rukovodstvu opštine.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE