• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svjedok: Nezirović tukao zatvorene Srbe

Autor SRNA

Milivoje Stojaković, posljednji svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločine počinjene nad Srbima u Derventi i Brodu 1992. godine, svjedočio je danas o tome kako ga je tukao optuženi Almaz Nezirović.

Nezirović, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), optužen je da je 1992. godine u logorima "Rabić" i "Silos polje" u opštini Derventa, kao i u logoru u naselju Tulek u opštini Brod, učestvovao u mučenju i nečovječnom postupanju prema zatvorenim srpskim civilima.

Stojaković je rekao da su ga 15. aprila 1992. godine zarobili pripadnici "Sandžak divizije" i odveli u Šušnjare, a potom i u Dom JNA-a u Dervetni, gdje je zadržan 28 dana. Nakon toga je, kako je naveo, prevezen u hangar u "Rabiću", prenosi Birn.

"Zatekli smo ljude sa Čardaka, a stalno su pristizali novi. Na podu je bila slama. Sjećam se čuvara Almaza Nezirovića, Jusanovića, Frica, Aldina – svi su bili vojna policija. NJihov odnos prema nama bio je nikakav", izjavio je Stojaković i dodao da je optuženog Nezirovića poznavao prije rata.

Svjedok je naveo da je u "Rabiću" doživio udaranje, provociranje, maltretiranje i zlostavljanje sve do padanja u nesvijest.

"Nezirović je naredio da stavimo tri prsta na klupu i udarao nas je palicama po njima. I danas su mi prsti 70 odsto oštećeni. Bilo nas je od 140 do 150 u redu, i sve bi tako udarao, a onda bi nas dalje dočekivali drugi sa šamarima, udarcima nogama", opisao je Stojaković i dodao da su tada svi zatvorenici bili skinuti do pasa.

On kaže da je Nezirović udarao zatvorenike po prstima kako ne bi mogli da se krste, niti stavljaju prste na obarač i pucaju.

Stojaković je naglasio da je još dva puta tučen na isti način, s tim da su zatvorenici bili goli i morali su stavljati polne organe na stolove, a Nezirović je prijetio da će ih odsjeći.

Zbog premlaćivanja u logoru "Rabić", u kojem je proveo mjesec i po dana, Stojaković, kako kaže, i danas osjeća fizičke posljedice.

Odbrana je rekla svjedoku da u izjavi koju je dao 2010. godine nije spomenuo optuženog Nezirovića. U toj izjavi, kako je navedeno, rekao je da su fizička zlostavljanja bila svakodnevna i to od stražara, među kojima su bili Marac, braća Skelići, Mrkonjić, DŽani zvani Hango, te Rasim iz Modriče.

Svjedok je rekao da je tačno ono što je ranije izjavio, ali i ovo danas, jer ga 2010. godine niko nije pitao za Nezirovića.

Na ročištu, zakazanom za 24. novembar, planirano je da odbrana počne sa izvođenjem dokaza i saslušanjem optuženog.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE