• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plenković: Pomoći ćemo desetorki iz Orašja

Autori mondo.ba Autori Anadolija

Premijer Hrvatske i lider HDZ-a Andrej Plenković izjavio je nakon sastanka sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem da su njih dvojica razmotrili bezbjednosne, pravne i političke posljedice hapšenja u Orašju.

On je podsjetio da su hapšenja uslijedila nedugo nakon njegove posjete BiH koju je pak ocijenio kvalitetnom i sadržajnom, prijateljskom i konstruktivnom.

Plenković je rekao da je njegova posjeta imala za cilj podršku evropskom putu BiH i ravnopravnom položaju Hrvata u toj zemlji.

"Mi smo odlučni dati punu pravnu, konzularnu i finansijsku, ako treba, pomoć desetorici ljudi koji su trenutno u pritvoru", rekao je Plenković dodavši da postoji želja za osnaživanjem pravnog okvira saradnje Hrvatske i BiH kako bi se ovakve situacije, preduprijedile.

Plenković je rekao da HDZ i Vlada stoje na stajalištu da svaki zločin treba rasvijetliti te preduzeti odgovarajuće poteze pravne države.

"Isto tako, vodimo računa o tome da trenutak, eventualno orkestriranje ili pak selektivan pristup onima koji su optuženi i osumnjičeni za krivična djela nama nije prihvatljiv", rekao je Plenković.

On se osvrnuo na sporazum potpisan između Tuđmana i Izetbegovića, istakavši da je obrana Hrvatske na teritoriji BiH imala i pravni okvir. Rekao je da očekuje da će to djelovati umirujuće na članove HVO-a i Hrvatske vojske koji su u to vrijeme bili aktivni.

Plenković je izjavio naredio da se istraži postoje li optužnice protiv još nekih hrvatskih državljana u BiH, ali nije konkretno spomenuo slučaj ministra obrane Damira Krstičevića.

Dragan Čović je rekao da su ovakva hapšenja tek nakon 10-ak godina dobila ovakva "svjetla javnosti", što je ocijenio teško ostvarivim u BiH.

"Činjenicom da je ovih 10 časnih ljudi, ja ću to vrlo jasno reći, privedeno na dan Svih svetih na način na koji su privedeni, po modelu i izabranom tajmingu trebalo je poslati vrlo jasnu poruku i gospodinu Plenkoviću", rekao je Čović.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE