• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MUP RS: Nije bilo novih izvještaja protiv Hrvata

Autor mondo.ba

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS je od 1993. godine podnosilo više izvještaja protiv hrvatskih generala za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom u BiH, ali u proteklih nekoliko godina novi izvještaji nisu podnošeni.


"Ti svi raniji izvještaji su u Tužilaštvu BiH, i do sada po tom pitanju nije ništa učinjeno. Dakle, MUP RS trenutno ne može da uradi bilo šta dok ne bude podignuta optužnica", rekao je za "Nezavisne novine" izvor iz MUP-a RS.

Podsjetimo, "Večernje novosti" objavile su danas informaciju da je MUP RS podnio sudu u BiH krivične prijave protiv 16 hrvatskih generala, uključujući i Antu Gotovinu i Damira Krstičevića, aktuelnog ministra odbrane u hrvatskoj Vladi.

Kako je navedeno, prijave su podnijete zbog zločina počinjenih u septembru i oktobru 1995. godine, a osumnjičeni oficiri bi, ako kroče na teritoriju Bosne i Hercegovine, trebalo da budu uhapšeni.

"Novosti" pišu da se hrvatski vojni generali terete da su kao neposredni rukovodioci vojnih operacija "Maestral" i "Južni potez" na pet zapadnokrajiških opština odgovorni za progon 120.000 ljudi i ubistvo 1.644 civila i vojnika.

Grabar Kitarović: Žele da zastraše Hrvate u BiH

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas da informacije o novim krivičnim prijavama protiv 16 hrvatskih generala, koje je, prema pisanju medija, podigao MUP Republike Srpske, vidi kao pokušaj zastrašivanja Hrvata u BiH i kao pritisak na iseljavanje.

Krabar Kitarović nije željela da detaljnije komentariše ove prijave jer nema, kako tvrdi, zvaničnu potvrdu, javila je Hina.

"Ja ove posljednje događaje iskreno vidim kao pokušaj zastrašivanja Hrvata u BiH i pokušaj da ih se obeshrabri, navede da se iseljavaju iz BiH, što je velik problem," rekla je Grabar Kitarović novinarima

Orepić ne zna za prijave: Šta je to RS?

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Vlaho Orepić tvrdi da ne zna ništa o tim krivičnim prijavama.

"Ne znam ništa, taman čitam. Moram se upoznati s tim što se događa, proveriti je li to tačno", kazao je Orepić.

Na pitanje hoće li se obratiti kolegama iz RS, Orepić je ironično zapitao: "Šta je to?", preneo je zagrebački "Večernje list".

"Sve me to skupa žalosti i stvarno me zanima ko to loži vatru", kazao je Orepić.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE