• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad vas MUP RS prisluškuje, nemate pojma o tome

Autori mondo.ba Autori Žarko Marković

Krckanja i škljocanja nisu posljedica prisluškivanja, već bukvalno kvaliteta veze za koju je zaslužan mobilni operater. U MUP-u RS tvrde da ne možete "čuti" da li vas prisluškuju. Šta sadrži odgovor na poslaničko pitanje Dragana Galića?

Operativna tehnika koju koristi Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske prilikom prisluškivanja lica nema nikakav uticaj na kvalitet telefonske veze. Prema tvrdnjama ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, ne postoji mogućnost da operativna tehnika proizvodi neke šumove, krčanje ili otežanu konekciju ili kvalitet signala.

U prevodu, kada vas MUP prisluškuje, vi to ne možete da znate, i sva krckanja, škljocanja, dubinski zvukovi i slično nisu posljedica prisluškivanja, već bukvalno kvaliteta veze za koju je zaslužan mobilni operater.

Ovo je postalo jasno nakon što je ministar Lukač odgovorio na pitanje poslanika PDP-a Dragana Galića na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske 11. oktobra ove godine. Galić je u svom pitanju naveo da je tokom izborne kampanje u septembru imao problema prilikom razgovora na mobilni telefon.

“Kada sam vidio da ima problema, nabavio sam dva uređaja sa istim brojem pin kartica. Smetnje su bile tolike da je to nevjerovatno i svaki telefonski razgovor je bio prekidan. To je trajalo do tri ujutro. Danas više nemam nikakvih problema po tom pitanju. Nikakvih smetnji i nikakvih prekida nema, ali ja vas molim za pojašnjenje, i kao poslanik, i kao član Odbora za bezbjednost. Molim da mi se dostavi pregled eventualnih prisluškivanja i da li je došlo do određenih naredbi”, navodi Galić.

U odgovoru iz MUP-a koji je potpisao ministar Dragan Lukač navodi se da MUP RS posebnu istražnu radnju ''nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija'' primjenjuje u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku Republike Srpske, Zakonom o Krivičnom postupku i Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima.

U nastavku se detaljno objašnjava na osnovu kojih se vrši prisluškivanje, ko daje naloge, šta se dešava sa snimcima koji neće biti upotrebljeni iz raznih razloga.

“Ako tužilac odustane od krivičnog gonjenja, odnosno ako informacije i podaci pribavljeni primjenom naređenih radnji nisu potrebni za krivični postupak, uništiće se pod nadzorom sudije za prethodni postupak, koji će o tome sastaviti posebni zapisnik. O preduzimanju radnji, razlozima za njihovo preduzimanje, informaciji da dobijeni materijal nije bio osnov za krivično gonjenje i da je uništen, pismeno se obavještava lice protiv koga je neka od radnji bila preduzeta”, navodi se u odgovoru.

Sudija za prethodni postupak će, dodaje se, bez odlaganja, a nakon preduzimanja radnji obavijestiti lice protiv koga je radnja bila preduzeta.

“Lice protiv koga je radnja bila preduzeta može od suda zatražiti ispitivanje zakonitosti naredbe i način na koji je sprovedena radnja”, navodi se u Lukačevom odgovoru Galiću.

Navodi se i da se nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija vrši putem Centra za monitoring i snimanje MUP-a RS i Centra za monitoring i snimanje Ministarsva bezbjednosti, ''SYBORG'', koji je smješten u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

“Sam postupak primjene ove radnje prema nekom licu je detaljno određen od strane Zajedničkog upravnog odbora i Upravljačkog odbora za zakonito presretanje telekomunikacija na nivou BiH, kroz formu Operativno tehničkih i Administrativno bezbjednosnih procedura, koje su obavezujuće za sve policijske organizacije ili agencije u BiH koje su navedene kao ovlašćene”, zaključuje se u Lukačevom odgovoru.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MakiBL

Haha, a šta ako imamo pojma?

Мисирац

И ја ништа нисам чуо!!!!

MONDO REPORTAŽE