• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik o Trampu, novom referendumu...

Autor mondo.rs

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao da se pobjedom Donalda Trampa dogodila dramatična promjena politike na nivou SAD, da je moguća normalizacija odnosa Amerike i Rusije, što bi moglo da se pozitivno odrazi i na regionalnu poziciju Srba.

 Dodik o izborima u SAD, ulasku RS u NATO Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/ Vedran Ševčuk

"Veoma je važno kako ćemo mi biti spremni da dočekamo te promjene", rekao je Dodik sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je naglasio da su Bošnjaci u BiH izgubili snažnu podršku koju su imali od administracije SAD, kao i da je dolaskom nekih drugih ljudi na vlast u Americi umjesto Klintonovih vrijeme da se na drugačiji način govori o istini o Markalama, o ogromnom broju žrtava na Tuzlanskoj kapiji.

"Te napade nisu uradili Srbi. Iako je međunarodna komisija utvrdila da te granate nisu bile ispaljene sa srpskih položaja o tome nije smjelo da se govori za vrijeme Klintonovih. Poznato je da je Klinton rekao Aliji Izetbegoviću da ukoliko želi intervenciju mora napraviti mjesto pokolja najmanje 5.000 ljudi", kaže Dodik.

Dodik ističe da je u Sarajevu bila potpuna euforija u vezi sa podrškom Klintonovoj na izborima u SAD, pa je čak i javno održavana manifestacija prikupljanja potpisa podrške.

"Kada su vidjeli da je Klintonova izgubila bili su veoma frustrirani. Treba to da gledamo sa onim kada je Velika Britanija odlučila da izađe iz EU i kada je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić govorio da su izgubili najboljeg partnera u EU", podsjetio je Dodik.

On je naglasio da je pozicija Bakira Izetbegovića sada loša iz mnogo razloga, jer je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan u Turskoj doživio nekoliko političkih poraza, kao što je državni udar, i više nije što je bio, a SDA ga je smatrao ocem nacije.

Dodik smatra da će Trampova pobjeda rehabilitovati i ojačati pojedine političke snage u samoj Evropi.

"Očekujem i pozivam one koji mogu da glasaju na izborima u Austriji, Srbe, da glasaju za /kandidata Slobodarske partije za predsjednika Austrije Norberta/ Hofera, jer je on dokazani prijatelj srpskog naroda, Republike Srpske i Srbije", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da politika Republike Srpske i dalje ostaje EU, da je situacija u Srpskoj stabilna i da Srpska izvršava sve zakonske obaveze.

Govoreći o promociji članstva BiH u NATO savezu u Ministarstvu odbrane BiH, Dodik je naveo da će Republika Srpska o tome odlučivati na referendumu.

"Narod će na referendumu reći da li će u NATO ili neće, a koliko znam to je stav i SDS-a", rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da Republika Srpska neće u NATO dok god je Srbija izvan NATO-a, kao i da Srpska ne želi da ima granicu NATO-a na Drini.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Otdje ni ja nemam sta dodati.

MONDO REPORTAŽE