• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Referendum o vojnoj imovini u RS?

Autor SRNA

Predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata RS smatraju da je neophodno da Narodna skupština RS zauzme stav u vezi sa knjiženjem vojnih lokacija u Srpskoj na Ministarstvo odbrane BiH.

 Referendum o vojnoj imovini u RS? Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih lica Nedeljko Mitrović rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjaluci da je za Republiku Srpske krajnje neprihvatljivo da se 23 perspektivne vojne lokacije na području Srpske uknjiže na Ministarstvo odbrane BiH.

"Spremni smo da u ime građanske inicijative pokrenemo pitanje održavanja referendfuma o ovom pitanju, jer vrijednost jedne od ove 23 imovine košta koliko i referendum", istakao je Mitrović.

On je rekao da bi eventualno referendumsko pitanje glasilo - Da li ste za to da se 23 perspektivne vojne lokacije na području Srpske uknjiže na Ministarstvo odbrane BiH?

Mitrović je pojasnio da, ukoliko Republika Srpska referendumom odbaci opciju knjiženja 23 lokacije perspektivne vojne imovine na BiH, u tom slučaju odbacuje i mogućnost pridruživanju Srpske NATO savezu.

Upitavši na osnovu koje odluke Sud BiH može da odlučuje o tuđoj imovini, Mitrović je rekao da ove organizacije ne prihvataju bilo kakav metod prisile i naređenja o knjiženju vojne imovine na BiH, koji je, kako je naglasio, uvijek diskriminatorski prema Republici Srpskoj.

Mitrović je ocijenio da predstavnici Republike Srpske treba da pronađu načina da se ovo pitanje skine sa dnevnog reda.

"Ovo je za nas, nakon Dejtona, krupno pitanjem jer predstavlja jedan oblik prekoteritorijalnog oduzimanja određenih dijelova Srpske, odnosno unitarizaciju BiH na štetu nadležnosti Republike Srpske", zaključio je Mitrović.

Predsjednik Udruženja "Veterani Republike Srpske" Duško Vukotić rekao je da ove organizacije pozdravljaju zajednički stav institucija Republike Srpske i srpskih predstavnika u parlamentu BiH kojim se oštro suprotstavljaju knjiženju vojne imovine na BiH.

"Podržavamo institucije Srpske da i dalje nastave borbu očuvanja teritorijalne cijelovitosti i ustavnog uređenja Republike Srpske", istakao je Vukotić.

On je rekao da će predstavnici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske ponovo održati sastanak i sagledati kakve će korake preduzeti ukoliko srpski predstavnici u parlamentu BiH ili eventualno institucije Srpske skrenu sa ovog pravca.

"Kada bi se knjižila vojna imovina na BiH to bi značilo otimanje teritorije Republike Srpske i zadiranje u njen ustavni integritet i njenu ustavnu i teritorijalnu cijelovitost", upozorava Vukotić.

Vukotić je poručio da je krajnje vrijeme da se sudovi BiH bave isključivo onim što je u nadležnosti zajedničkih institucija BiH i da se ne petljaju i ne rješavaju pitanja koja su u isključivoj nadležnosti Republike Srpske.

Sastanku održanom u prostorijama Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih lica prisustvovali su i predstavnici Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske i Saveza logoraša Republike Srpske.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE