• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oštrije kazne za nesavjesne vozače

Autor mondo.ba

Novi zakon o bezbjednosti saobraćaja donosi velike promjene. I to u novčanicima. Kazne su rigoroznije nego ikad.

Prekoračenje brzine veće od 30 na čas, umjesto do 200, sada košta čak do vrtoglavih 1000 maraka.


Razmislite i prije nego popijete koju. Prag tolerancije pada pa za jedan i po promil alkohola u krvi kazna raste na 400 maraka, oduzimanje vozačke i dobijanje kaznenih bodova.

Ako je suvozač pijan, i to košta – 40 maraka. Zaboravi li se zavezati pojas, zaboravite i na dosadašnjih 30 maraka jer se taj prekršaj plaća 100 KM.

“Kazna od 100 maraka nije prihvatljiva građanima koji žive u BiH, pa je recimo kazna od 100 maraka recimo sasvim dobra mjera da jednom kada napravite takav prekršaj i budete za njega sankcionisani da ga više ne ponavljate”, kaže Zoran Andrić, pomoćnik ministra saobraćaja i transporta BiH, prenosi ATV.

Na našim putevima se ne vozi već divlja, kažu građani. Podržavaju veće kazne. Čak i nekim vozačima ne smeta udar na novčanik.

Saobraćajno smo nekulturni, dodaju stručnjaci. Spremili su se i za početnike. Ko se bude folirao za volanom, a tek je položio, neka bude spreman na oduzimanje bodova, nakon četiri da se pozdravi sa vozačkom ali i da se ponovo vrati u auto školu.

“Završe obuku, nikakav problem nije, ali ima vozača koji se bahato ponašaju”, ističe Edin Bakija, instruktor vožnje.

Nakon Predstavničkog, novi zakon trebalo bi da bude potvrđen na sljedećoj sjednici Doma naroda. Dotad, važe stara pravila, nešto jeftinija. I još samo podsjetnik pješacima – ne radujte se mnogo kaznama za vozače. Stižu nova pravila i za one koji ne voze. A koja, takođe, prilično koštaju.

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pera Pan

Da li će kažnjavati sve koji prekrše zakon ili samo obične građane koji nemaju vezu u politici, policiji i nisu puni para? Oni sa parama se smiju u lice policiji kad ih zaustavi, i bahato mašu parama ispred nosa da pokažu da im niko ne može ništa.

xy

Konacno, da se stane ukraj ludilu na putevima. Bojim se samo da ni ove kazne nisu dovoljno visoke za tatine sinove. Predlazem trajno oduzimanje vozacke za najteze prekrsaje.

Da

Jos jedan od pokazatelja koliko drzava nema para. Jer ovdje se puni budzet i nista vise. Oni sto imaju vezu i dalje ce se isto ponasati , oni sto su svjesni oni su se naucili i na ovim priosnjim kaznama...a sta je sa ministrima sa rotacijom (mada je to imao i Kacavenda..) oni i dalje smiju da jurcaju,preticu...a trose NASE pare

xy

@Da Da,da. Pa ministri sa rotacijim su iznad obicnih gradjana, oni su sa Marsa i dosad su trebali imati letece automobile. Gdje ce oni sa obicnim narodom u saobracajnu guzvu? Zure da rjesavaju drzavna pitanja i da sto vise nasih para strpaju u svoje dzepove. Mi mozemo polako, ionako nam se ne zuri, nemamo gdje zaraditi, a ni sta trositi.

MONDO REPORTAŽE