• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bh. vojnik u Avganistanu mjesečno košta 46.000 USD

Autor mondo.ba

U misiju "Odlučna podrška" u Avganistanu danas su ispraćena 44 vojnika Šeste pješadijske brigade Oružanih snaga BiH.

 Bh. vojnik u Avganistanu mjesečno košta 46.000 USD Izvor: Brankica Spasenić/MONDO

"Moja osjećanja su trenutno pomiješana. Ostavljam porodicu, a imam i veliku obavezu prema još 44 vojnika, momcima i djevojkama koje vodim u Avganistan. Ipak, nema straha. Ovo mi je prvi put da odlazim u mirovnu misiju u Avganistan i da ću tamo komandovati jednom jedinicom. Do sada sam bio samo na školovanju u Njemačkoj i Americi", kazao je danas u kasarni Kozara u Banjaluci Filip Končar, komandir jedinice Šeste pješadijske brigade Oružanih snaga BiH koja je danas ispraćena u misiju "Odlučna podrška" u Avganistan.

"Visoko smo motivisani jer nas upućuju u misiju podrške miru. O našem profesionalizmu mislim da nema potrebe ni da govorim. Mislim da će ova jedinica uspješno da izvrši svoj zadatak", kazao je Končar.

On i još 44 bh. vojnika, među kojima su i tri djevojke, u vojnoj bazi u Avganistanu boraviće narednih pola godine. Isti toliki period su se i obučavali za odlazak u misiju. U proteklih šest godina u misijama širom svijeta učestvovalo je ukupno oko 730 bh. vojnikla ili oko sedam odsto ukupnog broja vojnika.

U misije se šalju na odnosu dobrovoljnih prijava, a kao glavni motiv ističe se finansijski aspekt.

Zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić kazao je da jedan vojnik u misiji mjesečno košta oko 46.000 dolara (USD), uključujući platu koju dobija, hranu, smještaj i drugo.

"Ljudi su kvalitetno motivisani da idu u te misije, a sigurno i kvalitetno zarade. Finansijski aspekt je glavni motiv onima koji se prijavljuju dobrovoljno da idu u mirnovne misije", dodao je Jusić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je savjetovao bh. vojnike da se čuvaju, poštuju vojna i bezbjednosna pravila, ali i kulturu i tradiciju naroda u Avganistanu.

On je podsjetio da je u bazi u koju sada odlaze bh.vojnici, zabilježen i jedan tragičan događaj, kada se jedan vojnik, koji je radio u bazi, raznio bombom, ubivši sebe i još četiri vojnika, a više njih povrijedio.

"Kada sam bio tamo, saznao sam da je prva jedinica koja je došla na mjesto događaja bila upravo jedinica iz BiH. Tada su dobili jako visoke ocjene", dodao je Ivanić.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Luciana Talić

Ok bi bilo da idu u akcije oslobađanja di je neizvjesno ziv ili mrtav. A ovo 46 000$ je apsolutna laž. Vojnik dobije oko 2000

Gz

1 vojnik mjesecno kosta 46 000 dolara a od toga korist 0. Pa ko je ovdje lud?

MONDO REPORTAŽE