Prekinuto pripremno rociste Salihovicu

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politika

Prekinuto pripremno ročište Salihoviću

Autor SRNA
Autor SRNA

Pripremno ročište prekinuto; Salihović kaže da je podvrgnut medijskom linču.

Pripremno ročište Goranu Salihoviću, suspendovanom glavnom tužiocu BIH prekinuto je danas zbog zahtjeva tuženog da se iz disciplinske komisije izuzme predsjedavajući Mahmut Švraka, zbog, kako je navedeno, predmeta koji se u Tužilastvu BiH vodi protiv predsjedavajućeg.

Risad Kunić, opunomoćenik Gorana Salihovća u ovom predmetu, kazao je da se sa ovom disciplinskom tužbom protiv njegovog klijenta požurilo kako bi se on uklonio iz Tužilaštva BiH, a predmet koji se u ovom Tužilaštvu vodi protiv Švrake zataškao, prenose Nezavisne novine.

Zbog toga je odlučeno da se ročište prekine kako bi Milan Tegeltija, predsjednik VSTV BiH razmotrio zahtjev o izuzeću i donio odluku. Nakon toga biće zakazano novo pripremno ročište.

Goran Salihović je prije ročišta rekao da je podvrgnut medijskom linču politike i da se to nastavlja na cijelo pravosuđe, ali dodao da ima povjerenje u Savjet i disciplinsku komisiju.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija rekao je da svaki disciplinski postupak, protiv bilo kojeg sudije ili tužioca, djelimično narušava ugled pravosudnih institucija, kao i da viša funkcija više narušava ugled.

On je naglasio da vođenje postupka protiv njih /sudija ili tužilaca/ gradi sigurnost konzistentnog sistema i povjerenje građana da u tom sistemu niko neće biti pošteđen.

"Nikada nećemo imati savršen sistem koji će onemogućiti ljudske greške i slabosti i ne možemo isključiti da će se i u budućnosti takve stvari dešavati", ocijenio je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, sve treba posmatratiti kroz prizmu činjenice da procesuiranje, bilo disciplinsko ili krivično, nosilaca i rukovodilaca pravosudnih institucija govori da pravosudni sistem iznutra funkcioniše.

VSTS BiH zakazao je za danas prvo disciplinsko ročište protiv Salihovića, osumnjičenog za niz nepravilnosti u radu Tužilaštva BiH, zbog čega je suspendovan u septembru.

Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS-a podnijela je 26. septembra Prvostepenoj disciplinskoj komisiji disciplinsku tužbu protiv glavnog tužioca Salihovića zbog pritužbi o povredi njegovih dužnosti. Kancelarija je utvrdila da postoji dovoljno dokaza da je Salihović izvršio disciplinske prekršaje, i to propuštanje da traži svoje izuzeće od postupanja po predmetima kada postoji sukob interesa, te upuštanje u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku.

Utvrđeno je da je Salihović omogućavao vršenje dužnosti tužioca licima koje na to nisu zakonom ovlaštena, miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruisanja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti, te namjerno davanje lažne, obmanjive ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTS-a BiH.

Navode disciplinskog tužioca Salihović je odbacio kao netačne.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE

loader