Sukalo Ukinuti bijeli hljeb

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politika

Šukalo: Ukinuti "bijeli hljeb"

Autori mondo.ba Autori Agencije
Autori mondo.ba Autori Agencije

Šukalo je rekao da izabrana lica u državnim organima prvo uzimaju "bijeli hljeb", a zatim aktiviraju radni odnos ili odlaze u penziju, što je po njegovim riječima, klasična zloupotreba. I SDS, PDP i NDP za ukidanje povlastica

Poslanik Napredne Srpske Adam Šukalo rekao je da izmjena Zakona o radnim odnosima u državnim organima predviđa brisanje odredbe kojom je propisano da izabrano lice nakon prestanka funkcije ima pravo na platu u trajanju od šest mjeseci u visini plate koju je imalo u vrijeme prestanka funkcije.

Obrazlažući u Narodnoj skupštini Srpske Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radnim odnosima u državnim organima, Šukalo je rekao da su izmjene neophodne zbog opšteg trenda smanjenja javne potrošnje, te podsjetio da je u protekle 22 godine potrošeno više miliona KM po ovom osnovu.

Predlagač, Poslanička grupa Napredna Srpska, navodi da je u prošlom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske ovo pravo koristilo 28 poslanika, a ukupan iznos za isplatu za ovu namjenu bio je 300.000 KM.

Predlagač je podsjetio da je u martu ove godine na nivou zajedničkih institucija BiH ukinuto ovo pravo, takozvani "bijeli hljeb".

Šukalo kaže da ovaj prijedlog nije populizam i da nije protiv interesa Republike Srpske, jer ovu privilegiju imaju samo političari i ovo posebno pravo ne postoji za druge građane.

On je istakao da je ovdje, u najvećem broju slučajeva, riječ o klasičnoj zloupotrebi, jer izabrana lica prvo uzimaju "bijeli hljeb", a zatim aktiviraju radni odnos ili odlaze u penziju.

Poslanik Napredne Srpske Goran Đorđić obrazložio je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave kojim je predloženo ukidanje "bijelog hljeba" za funkcionere jedinica lokalne samouprave.

Ovim prijedlogom, koji je takođe predložila Poslanička grupa Napredna Srpska, brišu se članovi kojima su regulisana prava ovih funkcionera, odnosno ukida se pravo funkcionera jedinica lokalne samouprave na ostvarivanje plata u trajanju od šest mjeseci u visini plate koju su imali u vrijeme prestanka funkcije.

Predlagač je naveo da je u proteklih 11 godina ovo pravo koristio veliki broj funkcionera lokalne samouprave koji su lokalne budžete, a samim tim i građane tih opština i gradova, koštali nekoliko miliona KM.

S obzirom da je ovim zakonom definisano da funkcioner nakon isteka funkcije ima pravo da se vrati na posao kod ranijeg poslodavca na poslove koji odgovaraju njegovoj stručnoj spremi, predlagač smatra da na osnovu toga posebno pravo na "bijeli hljeb" nije ni potrebno.

"U periodu od nacrta do prijedloga ovog zakona uputili smo dopis opštinama u Republici Srpskoj da se izjasne o ovom pitanju. Bilo je svakakvih odgovora", zaključio je Đorđić i naveo da su sigurno svi deklarativno za donošenje ovog zakona.

Šef Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Miroslav Brčkalo rekao je da će poslanici ove partije podržati prijedloge zakona o izmjenama Zakona o radnim odnosima u državnim organima i Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave, kojim se ukida "bijeli hljeb".

Brčkalo je rekao da je predlagač, Poslanička grupa Napredna Srpska, dao jasan, konkretan, dobronamjeran prijedlog za ukidanje ove privilegije, koju nemaju ni mnogo ekonomski razvijenije zemlje.

"Došli smo u situaciju da nemamo sredstava da plaćamo rad, a posebno ne nerad", rekao je Brčkalo tokom rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave.

Samostalni poslanik Neda Petrić rekla je da klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a i Socijalističke partije, Slobodnog demokratskog srpskog kluba i samostalni poslanik Ilija Stevančević donose zaključak kojim Narodna skupština zadužuje Vladu Srpske da u prvom kvartalu naredne godine uputi u skupštinsku proceduru izmjene i dopune Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave i Zakona o radnim odnosima u državnim organima, kao i druge zakone koji uređuju prava izabranih funkcionera u toku trajanja i nakon prestanka mandata.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica rekao je da će poslanici ove stranke podržati prijedloge zakona kojima se ukida "bijeli hljeb".

Govedarica je rekao da klubovi poslanika SDS-a, PDP-a, NDP-a i Poslaničke grupe Napredna Srpska donose zaključak kojim Narodna skupština zadužuje Vladu da u roku od 90 dana predloži izmjene svih zakona koji su u suprotnosti sa Zakonom o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave, te izvrši usklađivanje predmetne materije u pogledu ukidanja svih privilegija koje su definisane izmjenama teksta ovog zakona.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je da Vlada Srpske nikada nije bila protiv zakona koji se odnose na ukidanje "bijelog hljeba", ali da ovo pitanje nije moguće riješiti samo sa dva zakona.

"Važno je reći da se ovo pitanje ne reguliše samo sa dva zakona, već sa pet. Smatramo da ovo pitanje treba razmatrati na cjelovitiji način i uraditi cjelokupnu analizu da bi se ovo pitanje kvalitetno završilo", rekla je Rešićeva tokom rasprave Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave.

Ona je istakla da su narodni poslanici ti koji imaju mogućnost da ovaj prijedlog zakona, kao i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radnim odnosima u državnim organima, izglasaju ili ne.

Komentari 2

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

xy

Sramota! Zar u ovoj krizi uopste razmisljate o bijelom hljebu i povlasticama, koje ste sami sebi ozakonili. Ukinuti ih po hitnom postupku, a onda usvajajte izmjene zakona. Ovo je necuveno. Sta sve ovaj narod trpi i ne reaguje. Ljudi, pa koje smo mi budale, omogucili im da se bogate. Malo im visoke plate i dnevnice pa izmislili povlastice. Kako se ne stide najnize plate u RS. Stidim se sto sam gradjanin ove drzave.

vetgo

@xy Sve isto mislim i podrzavam ovo misljenje i kad budu izbori iznenadim se rezultatima po rezultatima vecini od nas je dobro jer podrzvaju vladajucu strukturu

Još iz INFO

MONDO REPORTAŽE