• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Stranci rasturili Jugoslaviju, rasturiće i BiH"

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su stranci ti koji sve više usložnjavaju odnose u BiH, te da će je oni i rasturiti kao što su rasturili i Jugoslaviju.

 "Stranci rasturili Jugoslaviju, rasturiće i BiH" Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO
Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

"Stranci su zakuvali u bivšoj Jugoslaviji, rasturili sve, zakuvavaju u BiH, oni će je i rasturiti. Oni će biti ti kojima je svejedno što se u BiH vraćaju stotine talibana, stotine mudžahedina, što postoji skrivena lokalna struktura koja to radi. Mi potpuno raspolažemo spoznajama i dokazima da logistiku za život tih terorističkih grupa daje politički establišment muslimana na čelu sa Bakirom Izetbegovićem", istakao je Dodik.

Zato je, kaže on, Bakira Izetbegovića toliko uvrijedilo kad je predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović otvorila to pitanje. On je podsjetio da je i tokom ratova devedesetih godina prošlog vijeka preko hrvatske teritorije stiglo 4.000 mudžahedina u BiH, da se opet koriste isti pravci, te je logično očekivati da Hrvati znaju o čemu je riječ.

Predsjedništvo BiH ne služi ničemu

Dodik je ocijenio da problem bezbjednosti mogu da riješe samo predsjednik Hrvatske i vlasti Srbije, a da Predsjedništvo BiH ničemu ne služi.

"Oni nemaju skoro nikakvih ingerencija, to je na nivou debatnog kluba koji stranci pokušavaju da održe u životu. Stvarni život je u entitetima, što se tiče bezbjednosti. Pokušaj da se na nivou BiH napravi integracija bezbjednosnog sektora završila je na nekoj priči o Ministarstvu bezbjednosti za koje su stranci vjerovali da će preuzeti neke funkcije. A u suštini Ministarstvo bezbjednosti je puko mjesto koordinacije", rekao je Dodik za "Sputnjik".

"Bakir Izetbegović se uznemirio oko svega toga. Svi znaju da je glavni i odgovorni urednik 'Islamske države', koja sada egzistira na Bliskom istoku, njegov otac, jer je on napisao 'Islamsku deklaraciju'. Kada pročitate 'Islamsku deklaraciju' Alije Izetbegovića vidjećete da ono što je primjenjivala 'Islamska država' u praksi u Siriji i Iraku to je to - šerijat, i nema oprosta nikom ko nije sa njihove strane. A Bakir Izetbegović kada je došao na čelo Predsjedništva BiH i kao član Predsjedništva rekao je: 'Ja nastavljam putem svog oca'. To su priče koje mi ne možemo ni sekundu da izbacimo iz posmatranja", upozorio je Dodik.

Na pitanje da prokomentariše medijske spekulacije da on, ali i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji uskoro stiže u Srbiju, dolaze da izvrše pritisak na premijera Srbije Aleksandra Vučića da podrži kandidaturu Tomislava Nikolića za sljedeće izbore, Dodik je rekao da ne bi komentarisao razne spekulacije koje se kreiraju.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE