• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zagađen vazduh u nekoliko gradova BiH

Autori mondo.ba Autori Agencije

U Sarajevu, Tuzli, Zenici, Lukavcu, Goraždu i Jajcu već danima je kvalitet vazduha narušen i nezdrav prema izmjerenom parametru srednje dnevne vrijednosti prašine, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U toku jučerašnjeg dana kvalitet vazduha je ozbiljno narušen na skoro svim mjernim mjestima u Federaciji.

Negativni efekti na zdravlje sa aspekta kvaliteta zraka se povećavaju sa produžavanjem ovakve situacije koja u nekim gradovima, posebno u Zenici, Lukavcu i Tuzli traje skoro neprekidno već mjesec i po dana.

I dalje su na svim mjernim mjestima izmjerne srednje dnevne vrijednosti prašine PM10 /čestice promjera manjeg od 10 mikrometara, više od 50 mikrograma po metru kubnom, što čini zakonski propisanu graničnu vrijednost za ocjenu kvaliteta zraka.

Prema dostupnim informacijama, i u Kaknju je situacija slična.

U Tuzli i Zenici, a prema dostupnim podacima i u Kaknju, svakodnevna su prekoračenja graničnih vrijednosti propisanih za sumpordioksid što dodatno pojačava efekte na zdravlje građana u ovim gradovima, navodi Zavod.

U Sarajevu, osim koncentracija lebdećih čestica PM10, nisu zabilježena prekoračenja drugih mjerenih polutanata, ali koncentracije sumpordioksida i azotnih oksida postepeno rastu.

U saopštenju se navodi da ni danas, ni u sljedeća dva dana ne očekuju značajne promjene opšte meteorološke slike koja bi mogla da utiče na značajno poboljšanje kvaliteta zraka.

Obzirom na to da je zimski period, i prije dolaska kalendarske zime, može se očekivati ovakvo stanje kvaliteta vazduha kao redovna pojava.

Mjerna oprema koja se koristi za praćenje kvaliteta vazduha je vrlo osjetljiva i u uslovima kakvi postoje u najzagađenijim sredinama redovna je pojava da dolazi do poteškoća u radu ovih uređaja.

U petak poslijepodne došlo je do kvara na analizatoru sumpordioksida u Zenici na stanici FHMZ-a. Nažalost, ovo bio posljednji ispravan uređaj za praćenje ovog parametra u gradu i privremeno neće biti podataka o stanju koncentracija sumpordioksida u ovom gradu. Osoblje FHMZ-a će izaći na teren i pokušati vratiti analizator u funkciju u što je moguće kraćem roku.

Za sprovođenje koraka i mjera za sprečavanje prekomjernog zagađenja vazduha nadležne su kantonalne i opštinske institucije, navodi se u saopštenju.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Semberija u srcu

A Bijeljina? Udavi se narod

MONDO REPORTAŽE