• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ranko Debevec novi predsjednik Suda BiH!

Autor SRNA

Visoki sudski i tužilački savjet BiH izabrao je sudiju Ranka Debeveca za novog predsjednika Suda BiH. Za ovaj prijedlog glasalo je šest članova Savjeta, pet je bilo protiv, a jedan uzdržan.

Debevec je predstavnik ostalih i dolazi iz Federacije BiH.

On je kao najbolji kandidat predložen od Podvijeća VSTS-a. Dobio je najveće ocjene na intervjuu, a imao je i najveće ocjene kada je riječ o ocjenama minulog rada.

Debevec ima 11 godina iskustva u pravosuđu, od toga zadnje tri kao sudija Suda BiH.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija rekao je za Debeveca da je najbolji kandidat, te da je na intervjuu ostavio najbolji utisak i izložio eminentnu viziju Suda BiH.

On je dodao da je u posljednje tri godine Debevec imao odlične rezultate kao sudija u Odjeljenju za organizovani kriminal.

Tegeltija je obrazložio da ne postoji ni ustavna ni zakonska obaveza da se vodi računa o nacionalnom balansu kada je riječ o pravosuđu na nivou BiH.

On je dodao da postoje dvije pravosudne institucije na nivou BiH - Sud i Tužilaštvo BiH, a da postoje tri naroda i ostali, tako da nema institucija koliko ima naroda.

On je odbacio navode o diskreditaciji izbora predsjednika Suda BiH, navodeći da su u pitanju medijski i politički protisci i spinovi kojima VSTS ne smije podleći.

Tegeltija je naveo da je riječ o značajnom izboru, ali da se taj proces mora voditi po uobičajenim procedurama.

Na sjednici VSTS-u vodila se žestoka rasprava o listi i o nacionalnom balansu. Bošnjački članovi su insistirali da se mora uzeti u obzir i nacionalni balans te da bi za predsjednika Suda BiH trebalo da bude izabran Bošnjak.

Član VSTS-a Goran Nezirović insistirao je na poštivanju nacionalnog balansa, tvrdeći uz to da Debevec nije najbolji kandidat. On je predložio da se imenuje vršilac dužnosti predsjednika Suda BiH, te da se za dvije godine u paketu bira predsjednik Suda BiH, glavni tužilac BiH i predsjednik VSTS-a.

Član VSTS-a Alma Džaferović rekla je da 1,8 miliona Bošnjaka zaslužuje da ima predstavnika u rukovodećim pozicijama u pravosuđu na nivou BiH i predložila je kandidata Izu Tankića za predsjednika Suda BiH.

Zamjenik predsjednika VSTS-a Ružica Jukić rekla je da je Debevec najbolji kandidat i da to garantuje svojom čašću.

"Mi se principa držimo samo kad nam odgovara. Gdje piše da predsjednik Suda BiH treba da bude Bošnjak", rekla je Jukićeva, upitavši Nezirovića zašto nije vodio računa o nacionalnom balansu kada su imenovani rukovodioci u pravosuđu Kantona Sarajevo gdje uopšte nema Hrvata ili kada sedam godina nije bilo Hrvata na rukovodećim funkcijama u pravosuđu na nivou BiH.

Ona je poručila da nikad neće podleći pritiscima SDA ili bili koga drugog.

"Neka je na sramotu svih koji sumnjaju u naš izbor. Ne mogu vjerovati da je politika tako uticala na vas", rekla je Jukićeva.

Dva člana VSTS-a Goran Radević i Jadranka Lokmić Misirača su zbog funkcija u Sudu BiH i Tužilaštvu BiH bili izuzeti od glasanja.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE