• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krajišnici neće arapske milione

Autor mondo.ba

Krajišnici ne žele da prodaju svoju zemlju, pa se barem za sada, ozbiljno ne obaziru na stotine hiljada evra koje nude Arapi širom BiH, od Sarajeva do Martin Broda.

 Krajišnici neće arapske milione Izvor: Anadolija/ Denis Zuberi

Zbog novca se odreći nečega što je vijekovima branjeno i odbranjeno u ratovima između Istoka i Zapada za Srbe u Krajini je nezamislivo, piše "EuroBlic." Za razliku od Sarajeva gdje i Srbi i Bošnjaci bez problema prodaju zemlju stranim kupcima, u Krajini je ta priča, navodi se, potpuno drugačija.

Martin Brod
Izvor: Anadolija/ Denis Zuberi

U Krajini su Srbi takođe ostavljeni da se brinu o sebi, a jedinu pomoć koju dobiju su ili međunarodne donacije za povratnike u vidu obnove kuća ili sadnice lješnjaka, malina i slično, te poneka patriotsko-politička „govorancija“ uoči izbora.

Dušan Reljić iz Martin Broda, malog mjesta sa čuvenim srpskim manastirom Rmanj iz 15. vijeka inženjer u penziji kaže da su tokom ljeta ove godine Arapi bukvalno preplavili Martin Brod diveći se prirodi, vodi i slapovima na Uni od kojih zastaje dah.

"Nikad ih nije bilo ovoliko. Ne znam šta se to dešava, ali vjerovatno nakon Sarajeva žele da kupuju još zemlje. Ova zemlja je posebna, jer je uz vodu, a priroda se riječima ne može ni opisati ," otkriva Reljić tek djelić ljepote rodnog kraja.

Arapi su, priča, dolazili porodično i u pratnji svojih vodiča.

"Ti njihovi vodiči su se interesovali da li neko prodaje zemlju i bilo mi je odmah jasno šta je njihova namjera. Odgovorio sam im uvijek isto i vrlo jasno: Mi Srbi ne prodajemo zemlju, mi je osvajamo" kategoričan je Reljić.

Sa Reljićem se slažu i njegove komšije muslimani, koji ipak nisu željeli da javno govore o onome što se u posljednje vrijeme dešava u BiH.

"Ni mi ne želimo da se ova zemlja prodaje Arapima. Evo, budimo iskreni - ako je komšije Srbi prodaju oni odoše, a mi ostajemo da živimo s Arapima i to neće biti nimalo lako. Pogledajte šta se dešava u Sarajevu," ispričao je mještanin sela Ćelije nadomak Martin Broda.

Oni kojima je namjera da zemlju uz Unu ipak ponude Arapima, za "EuroBlic" ističu da će to biti teško.

"Ovih 1.500 kvadrata uz Unu prodajem za 100.000 evra, ali Arapi ne žele jednu parcelu pa da žive okruženi Bošnjacima ili Srbima. Oni žele kompletna naselja, stotine dunuma, a u suprotnom samo se okrenu i odu," ispričao je jedan Bošnjak iz Martin Broda koji je tablu „Prodaje se“ napisao na arapskom jeziku.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

jg

KRAJISNIKU.SVAKA CAST ZA TAKVE ALI IMA NAS JOS KOJI CIJENIMO SVOJU DJEDOVINU A I CAST.SVE POHVALE.

jg

Svaka cast.E vi ste pravi ljudi,domacini a i pravi srbi.Da je jos takvih ljudi nebi srpski narod bio ponizen.

Krajišnik

@jg Uvijek su Krajišnici bili stabilni,sigurni i pouzdani ljudi, to se uvijek do sada pokazalo i to treba cijeniti.

MONDO REPORTAŽE