• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prisluškivanje: Stevandić proslijedio informaciju

Autor Agencije

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je da u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH treba da dođe do smjena ako se utvrdi da je tačno da su obavještajci iz BiH prisluškivali zvaničnike Srbije.

 Prisluškivanje: Stevandić proslijedio informaciju Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk


On je napomenuo da je anonimnim pismom, koje je 16. decembra stiglo u njegov kabinet, upozoren da u bezbjednosnom sektoru u BiH postoji problem koji se ogleda u postupanju OBA prema Srbiji, jednom od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao neprijateljskoj zemlji.

"Upozoren sam da da se u BiH već duže kreiraju neprijateljski stav i postupanje prema Srbiji i Republici Srpskoj u tretmanu izabranih predstavnika vlasti, ali i saradnji u privrednom, kulturnom i političkom smislu. Tako da je pod operativnom obradom svaki funkcioner, privrednik ili političar iz Srbije i Republike Srpske", rekao je Stevandić.

Smjene na dnevnom redu

Stevandić ističe da je potrebno da se, saradnjom predstavnika vlasti na nivou BiH i bezbjednosnih službi u BiH, Republici Srpskoj i Federaciji BiH utvrdi da li je riječ o zloupotrebi, te da se sankcioniše i spriječi eskalacija negativnih odnosa sa Srbijom ili nekim drugim državama, sa nesagledivim unutrašnjim posljedicama.

"Ako je ovo tačno, treba na dnevnom redu da budu smjene u OBA, jer te službe treba da se bave zaštitom građana, privatnosti, a ne izazivanjem sukoba i pravljenjem neprijatelja, te političkom zloupotrebom", rekao je Stevandić na konferenciji za medije u Banjaluci.

On je naveo da je kopiju sadržaja ovog dokumenta 20. decembra službeno uputio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH iz Srpske Mladenu Ivaniću, predsjedniku Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović, predsjedniku Narodne skupštine Nedeljku Čubriloviću i ministru unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganu Lukaču.

Stevandić kaže da je kopiju ovog pisma uputio i zamjeniku redsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladenu Bosiću, zamjeniku predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Ognjenu Tadiću, predsjedniku Odbora za bezbjednost u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milanku Mihajilici, predsjedavajućem Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Nikoli Špiriću.

On je rekao da je obaviješten da je jedino Odbor Narodne skupštine Republike Srpske za bezbjednost održao sjednicu 23. decembra.

"Mislim da je ovo anonimno pismo trebalo da se pojavi u Parlamentarnoj skupštini BiH, na dnevnom redu Savjeta ministara BiH, Doma naroda, Komisije za odbranu i bezbjednost u Savjetu ministara BiH", kaže Stevandić.

On je naglasio da se, nakon toga, ovaj dokument mora analizirati i u Narodnoj skupštini i Vladi Republike Srpske

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE