• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vojni orkestar OS BiH ne može u Banjaluku

Autor mondo.ba

Vojni orkestar Oružanih snaga BiH ne može na obilježavanje 9.januara.

Nakon što je u Ministarstvo odbrane BiH stigao zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da se prilikom njegovog pojavljivanja na obilježavanju 9. januara, Dana RS, angažuje počasna jedinica OSBiH, na koju on ima pravo kao član Vrhovne komande Oružanih snaga, što je u Ministarstvu prvobitno i odobreno, došlo je do preokreta.

Kako saznaje N1 nakon pisma iz NATO štaba u BiH, da je učešće bilo kog pripadnika Oružanih snaga BiH u bilo kojem dijelu programa Dana Republike Srpske neustavno, Ministarstvo odbrane BiH stopiralo je odluku o angažmanu Oružanih snaga BiH.

Izmijenjena je prvobitna odluka prema kojoj će sada vojni orkestar OSBiH moći učestvovati samo 8., ali ne i 9. januara. Brigadni general Žizel M. Vilc, komandant NATO Štaba Sarajevo, navela je danas u saopštenju da je u ovom slučaju institucionalni i pravni okvir jasan.

"Sistem pukova, uključujući i Treći pješadijski puk (Republika Srpska), uspostavljen je sporazumom sva tri konstitutivna naroda kako bi se kreirao odobreni mehanizam za njegovanje posebnih nasljeđa i tradicija. U skladu s dogovorenim, sve aktivnosti pukova moraju se odobriti kroz lanac komandovanja koji je definisan zakonima i propisima u oblasti odbrane.

Ministar odbrane je bila u pravu kada nije odobrila učešće OS BiH u aktivnostima 9. januara. Pripadnici OS BiH su položili zakletvu da će braniti ustavni poredak BiH; osim toga, Zakon o odbrani jasno kaže da aktivnosti koje su u suprotnosti sa Opštim okvirnim sporazumom za mir predstavljaju osnov za smjenu s dužnosti.

U ovom trenutku, učešće bilo kog pripadnika OS BiH u bilo kojem dijelu programa “Dana Republike Srpske” 9. januara predstavljalo bi kršenje Zakona o odbrani. Prema zakonu, te osobe bi podlijegale disciplinskim mjerama, uključujući i otpust iz vojne službe. Njihovi postupci bi se mogli razmatrati i u kontekstu Aneksa 1A Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH", stoji u saopštenju iz komande NATO Štaba Sarajevo.

Tagovi

BiH

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

zena-zmaj

Zato sto vidimo ko kome komanduje, zato sto vidimo sta je cija vojska, zato sto vidimo da 'nasa' vojska ne moze da ucestvuje ni u nasoj svecanosti i ne zelimo da docekamo da vidimo kako bi ucestvovala u nasoj odbrani, mi treba da osnujemo svoju vojsku. Mi nismo gradjani drugog reda, nasa Republika nije tu da je potcjenjuju i omalovazavaju, mi smo ponosan narod i svoji smo na svome i volimo i ne damo Republiku Srpsku kao sto necemo zaboraviti ni sve ciji su zivoti utkani i nju. Svakim danom nam pokazuju da nas ne zele, ne cijene i ne postuju, mi svaki dan pokazujemo maksimum strpljenja i tolerancije, lijepo je znati ko je kakav i na cemu smo. Lijepo je biti bolji u svakom slucaju. Srecan ti rodjendan Republiko Srpska!

Saxon

...i tako poče konačni raspad BiH.... da li to znači da su sada svi pripadnici OS neprijatelji RS?

zeka

Ja bi ISO pa makar i isto bez posla

MONDO REPORTAŽE