• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proslave širom Republike Srpske (FOTO)

Autor Agencije

Dan Republike obilježen je danas u gradovima širom Srpske

 Proslave širom Republike Srpske (FOTO) Izvor: mondo.ba

Više stotina vozila okićenih srpskim trobojkama u kilometarskoj koloni prošla je večeras ulicama grada Trebinja i prigradskim naseljima obilježavajući Dan Republike Srpske i 25 godina njenog postojanja.

Građani su se okupili u krugu bivše kasarne "Luka Vukalović" gdje se formirala veličastvena, slavljenička kolona vozila, čiji je organizator gradska Boračka organizacija.

Predsjednik Skupštine gradske Boračke organizacije Petar Mišeljić je rekao da je zadovoljan odzivom građana koje ni hladno vrijeme nije spriječilo da izađu na ulice i proslave Dan svoje republike.

U Derventi je, povodom Dana Republike Srpske, ispred Centralnog spomen-obilježja služen parastos za 608 poginulih boraca Vojske Republike Srpske (VRS), nakon čega su položeni vijenci i prislužene svijeće.

Svim stanovnicima Dervente i Republike Srpske čestitke je uputio načelnik opštine Derventa Milorad Simić, koji je izrazio zadovoljstvo što je veliki broj građana prisustvovao današnjem obilježavanju Dana Republike i dodao da se mora istrajati na očuvanju stečenog i nastaviti sa izgradnjom opštine Derventa i Republike Srpske.

"Danas je poseban dan, referendum je tako potvrdio da činimo i slavimo", rekao je novinarima Simić, dodajući da je riječ o decenijskoj tradiciji.



Prisluživanjem svijeća pred spomen-bistom Spomenka Gostića, najmlađeg pripadnika Vojske Republike Srpske koji je poginuo 1993. godine na Ozrenu, Pravoslavna omladina Doboja obilježila je 9. januar - Dan Republike Srpske.

Spomen-bista Spomenka Gostića nalazi se u porti hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Doboju.

Prisluživanju svijeća pridružilo se i sveštenstvo dobojske Treće parohije, a paroh Duško Nedić poručio je da od zaborava treba sačuvati Gostićevu žrtvu.



Dan Republike Srpske, 9. januar, u Foči je obilježen služenjem parastosa poginulim borcima Vojske Republike Srpske na gradskom groblju Božovac, obilaskom Spomen-sobe u Gradskom muzeju, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća na centralnom spomeniku palim borcima.
Na svečanom prijemu, koji je organizovan u Centru za kulturu i informisanje, zamjenik načelnika opštine Zoran Elez je podsjetio da je Srpska nastala 9. januara 1992. godine kao izraz želje i potrebe srpskog naroda za zaštitom svojih prava.

"Nastala je voljom naroda da živi u miru od svog rada na svojoj zemlji i za tu ideju živote su dali najbolji sinovi. Dan Republike Srpske je veliki praznik, koji ćemo uvijek slaviti i uvijek mu se radovati, ovo je praznik svih građana Srpske", naglasio je Elez.

Parastosom i polaganjem vijenaca na Centralno spomen-obilježje poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske u Gradišci je danas obilježen 9. januar, Dan Republike Srpske.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić napomenuo je tim povodom da se narod izborio za Republiku Srpsku i za pravo da slavi Dan Republike Srpske, 9. januar.

"Osnovna je poruka da niko nikome ne može da izbriše datum rođenja, jer bi to značilo njegovo nepostojanje. Narod je izrazio jasnu želju, svjesno je žrtvovao sebe da bi jačao svoju državu, državnost i svoju Republiku Srpsku", naveo je Adžić.



Dan Republike Srpske obilježen je danas u Modriči gdje je služen parastos i položeno cvijeće na centralni spomenik i u spomen-sobi poginulim borcima i civilima u posljednjem otadžbinskom ratu.
Vijence na centralno spomen-obilježje položili su predstavnici opštine, organizacija i udruženja proisteklih iz posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata i prethodnih ratova brojnih ustanova i privrednih preduzeća.

Načelnik opštine Mladen Krekić rekao je da su građani Modriče i rukovodstvo lokalne zajendice danas pokazali smjelost da obilježe Dan Republike Srpske i tako pokažu ponos što imaju Republiku Srpsku.

"Svetinju srpskog naroda - Republiku Srpsku, kao i obilježavalje dana kada je prije 25 godina stvorena, nikada nećemo dati bez obzira koliko to neko pokušavao da učini", poručio je Krekić.


Predstavnici opštine Prnjavor i opštinske Boračke organizacije položili su danas vijence na spomenik poginulim borcima u Spomen-hramu na Vučijaku povodom 9. januara - Dana Republike Srpske.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš istakao je da je 626 boraca sa područja prnjavorske opštine dalo život za stvaranje Republike Srpske.

"Naša ljudska i moralna obaveza je da te ljude nikad ne zaboravimo, da poštujemo njihovu žrtvu, da poštujemo njihove porodice i nađemo način da im pomognemo", rekao je Tomaš.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević priredio je danas tradicionalni prijem povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, kojem su prisustvovali privrednici, predstavnici nevladinog sektora i javnih ustanova, odbornici, sportski radnici, predstavnici institucija kulture i brojni drugi gosti.

Povodom dana Republike položeni su i vijenci na centralni spomenik poginulim borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i borcima u NOB-u 1942-1945. godine.

Milićević je istakao da je opština Šamac dala značajan doprinos u stvaranju Republike Srpske.

"Šamac želi naprijed, želi ozbiljne i nove investicije, podršku postojećim privrednicima i da jasno kaže da i dalje želi da pruži svoj doprinos opstanku i daljem razvoju Republike Srpske", kaže Milićević, koji je ubijeđen da će se još dugo slaviti Dan Republike Srpske.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE