• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik i Čović o sudijama: Ne radimo protiv trećeg!

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Delegacije SNSD-a i HDZ BiH u Banjaluci razgovarale o modelima i procedurama kako umjesto stranih sudija u Ustavni sud BiH birati domaće. Tvrde da se to može uraditi u skladu sa Ustavom BiH.

 Dodik i Čović o sudijama: Ne radimo protiv trećeg! Izvor: MONDO/Brankica Spasenić
Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

"Ključni problem su stranci. Mi smo danas finalizirali kako ćemo se kretati po tom pitanju. Ustav daje mogućnost da se odlukama na nivou BiH izabere drugi način izbora tih sudija. Ostavili smo da se još stručno to stavi u normu i da pokušamo kroz parlamentarnu proceduru sve te stvari rješavati", kazao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

On tvrdi da je Ustav BiH definisao kako "uvesti domaće ljude" u ovaj sud.

"Tražimo mehanizme za zamjenski način izbora ljudi iz RS i FBiH, dakle pripadnika tri konstitutivna naroda. Ako neko želi srediti odnose u BiH mora i to pitanje riješiti. Kasnije, ako bude spremnosti, možemo razgovarati i oko načina odlučivanja. Ono što mi radimo ovdje, ne radimo protiv trećeg. Ovo sada je ustavno potkovano, odnosno idemo samo na sastav, a ne bismo zadirali u nadležnosti", rekao je Dodik.

On je ponovo uputio kritike na rad Ustavnog suda BiH, posebno na odluku vezanu za obilježavanje 9. januara kao Dana RS, dodajući da bi se sljedeće na dnenvom redu mogao naći i sam naziv Republika Srpska.

Međutim, Dodik nije želio da precizira koji modeli su konkretno razmatrani, kratko poručivši "svi modeli".

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović je podvukao da su delegacije dvije stranke blizu rješenja oko koncepta vezano za izbor sudija u Ustvanom sudu BiH.

Tužba protiv Srbije

Dodik je istakao da se sa Čovićem, kao članom Predsjedništva BiH usaglasio da je neprihvatljivo da se obnavlja tužba BiH protiv Srbije. "To treba biti odbačeno. Ukoliko je to unilaternalna aktivnost bošnjačke strane, to bi bila zloupotreba institucija i procesudara. Za nas je to neprihvatljivo", istakao je Dodik. Čović je istakao da bi revizija tužbe, odnose u BiH vratila unazad i da bi nastao kolaps u funkcionisanju vlasti u BiH.

 "Mislim da ćemo imati zajednički pristup. Bez obzira na pritiske izvana mi unutar BiH moramo uvažavati izborne rezultate na svim nivoima. Mi kroz ove prijedloge želimo na ustavan način riješiti kako transformisati sadašnju instituciju tri stranca i preći na domaće sudije iz tri konstitutivna naroda", kazao je Čović.

Poručio je da se "boji da je borba za strane sudije borba protiv BiH".

"Ne želim da bilo koga povrijedi sa tim, ali je vrijeme da nakon 25 godina, odgovornost preuzmu bh. institcije ili sklonite sve iz vlasti i dovedite strance neka naprave državu kakvu misle da treba funkcionisati", kazao je Čović.

On je najavio i da će sljedeće sedmice biti održan sastanak HDZ-a BiH i SDA, kao i da juče na sastanku u Sarajevu nisu razgovaralo tome.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

West Bosnia

To sta vi sad radite trenutno je dokaz da vi pokusavate da razbijete Bosnu vi Srbi i Hrvati a sta bi tek radili da nema stranih Sudija unistili bi vi Bosnjake do zadnjeg jer to radite vec 20 god zajedno ali to vec znamo za Hravato ko bolje nudi na njohvu stranu vucu jer Hrvati su narod sa dva lica i prodane duse

MONDO REPORTAŽE