• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Samanta na odlasku: O Dodiku, Putinu, Balkanu...

Autor Agencije

Bivša ambasadorka SAD pri UN Samanta Pauer poručila je da griješe oni na Balkanu koji dugoročno računaju na snagu i podršku ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ona je izrazila nadu kako će novi američki predsjednik Donald Tramp uvidjeti da nema mnogo osnove da Rusiju i njenog lidera Vladimira Putina povezuje s istinskim vrijednostima iza kojih decenijama stoji SAD.

U intervjuu sarajevskom "Dnevnom avazu", Pauerova, koja je u UN-u zastupala interese SAD u predsjedničkom mandatu Baraka Obame, kaže da je očigledno da Putinova Rusija planira geostrateški prodor na Balkanu rekavši da na duge staze taj plan neće uspjeti, o čemu bi trebalo dobro da razmisle i "političari poput Milorada Dodika koji se oslanjaju na Moskvu u svom djelovanju."

Po njenoj ocjeni, Dodik i njemu slični opasno griješe kada računaju na "Putinove mišiće", jer Rusija takvu trku u pokazivanju moći jednostavno ne može ekonomski izdržati.

"Željela bih da upozorim sve te nacionaliste, sve one koji planiraju jednu vrstu ekskluzivnosti u vladanju, one koji visoko ističu svoju etničku pripadnost ili svoju religiju računajući uz to na Putina i misleći da se on uzdiže i da je on 'veliki vođa' kojeg treba podržati: oni treba da gledaju unaprijed na ekonomske činjenice i shvatiti gdje će se to kretanje završiti. To se neće završiti dobro", kazala je Pauerova.

Pauerova, koja ima neposredno novinarsko iskustvo s Balkana kada je, kao izvještač sa terena pratila ratove na području bivše Jugoslavije, rekla je da je nametanje američkih sankcija Dodiku zbog njegovih secesionističkih istupa i djelovanja bilo potpuno ispravno.

Izrazila je nadu da će prave procjene, zasnovane na činjenicama, dovesti do toga da i predsjednik Tramp prema Rusiji zauzme realan stav uprkos "zbunjujućim ljubaznim izjavama" o Putinu.

"Činjenice su da je predsjednik Putin ubijao svoje političke oponente, proganjao novinare, prisvojio dio Ukrajine i podržao vladu u Siriji koja je plinom potrovala svoje ljude. Nema dakle puno toga u Putinovoj biografiji što promoviše američke interese ili američke vrijednosti", kazala je Pauerova poručivši da je stoga važno da Tramp u odnosu prema Rusiji nastupa načelno, ne zaboravljajući, na primjer, šta je Rusija napravila u Siriji.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

A sta ti i tvoja Amerika odnosno Obama i Klintonovi uradise od pola Svijeta pa i od nas. Mars

J A

@Gz ček ček a šta ono bi sa indijancima

MONDO REPORTAŽE