• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović: Krajnje je vrijeme za reorganizaciju BiH

Autor SRNA

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović rekao je danas u Mostaru da je krajnje vrijeme za reorganizaciju BiH, te da su primarni ciljevi u ovoj godini obezbjeđivanje institucionalne ravnopravnosti Hrvata u BiH.

 Čović: Krajnje je vrijeme za reorganizaciju BiH Izvor: Anadolija/ Denis Zuberi
Izvor: Anadolija/ Denis Zuberi


Čović je tokom zasjedanja HNS-a u Mostaru naglasio da su HDZ BiH i HNS dali obavezu svojim predstavnicima u vlasti da budu usvojeni dokumenti koji će definisati rokove za ovu i narednu godinu kada je riječ i o evroatlantskom putu BiH, ali i njenoj reorganizaciji.

On je napomenuo da je reorganizacija BiH potrebna BiH da više ne bilo talaca loše organizacije, koja ne može odgovoriti nastojanjima u vezivanju sa svijetom kada je riječ o evropskim integracijama.

"Nikome više ne smije pasti na pamet da nam 2018. godine bira člana Predsjedništva ili izaslanike u Dom naroda, a onda i izvršnu vlast bez predstavnika Hrvata. Uz obezbjeđivanje institucionalne ravnopravnosti primarni zadatak je evropski put", naveo je Čović.

On je istakao da federalizacija ne znači stvaranje nacionalnih država u BiH, već stvaranje ambijenta u kojem će se obezbijediti ravnopravnost sva tri naroda na svakom prostoru u BiH i u kojem će biti zaštitićeni najmalobrojniji, i o tome ne treba imati dilemu.

"BiH i danas ima određeni oblik federalizma i ne znam što bi nekome smetala naznaka toga kad on već živi. Od Dejtona je prošlo 25 godina i to ne možemo više sklanjati ispod stola. Vrijeme je da racionalizujemo odnose u BiH i istovremeno je zaštitimo od bilo kakvih podjela", rekao je Čović tokom svog izlaganja na Saboru, koji okupio brojne izabrane zvaničnike iz reda hrvatskog naroda.

Pripremaju se kojekakvi protesti

Dragan Čović je za današnju štampu izjavio je da u BiH neće biti rata, ali da neki žele reprizu "događanja naroda".

"Pripremaju se kojekavke protestne igre ili kako neki vole reći `događanja naroda`, od skoro istih aktera koji su to činili prije tri godine", rekao je Čović.

Na pitanje da li je ponovo moguć rat u BiH, Čović kaže da je siguran na rata neće biti, ali da o time ipak odlučuju velike sile.

"Bio sam sigruan da neće biti rata ni kada se prethodni dogodio. Danas sam puno sigurniji da ga neće biti, ali, ipak, treba reći da o tome ne odlučujemo mi, nego velike sile. A da li će dobaciti do nas, nisam siguran da smo im, na sreću, na bilo koji način zanimljivi", rekao je Čović za "Večernji list".

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Reorganizuj ti svoj Mostar a mozes i Bejha kako hoces i dokle hoces. RS je RS i tacka. Pa koja bi budala iz RS mogla i da pomisli a kamo da pristane na bilo kakvu reorganizaciju U BiH se 4 god vodio krvavi rat a neki bi da to sve zaborave. Ne ne nece moci

MONDO REPORTAŽE