• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izetbegović protiv imena Republike Srpske?

Autor SRNA

Lider SDA Bakir Izetbegović namjerava da podnese novu apelaciju Ustavnom sudu BiH u vezi sa obilježavanjem Dana Republike, ali i da ospori naziv Republika Srpska, saznaje "Euroblic".

  Izvori lista tvrde da će Izetbegović pokušati da ospori Zakon o Danu Republike koji je usvojen krajem oktobra prošle godine, a kojim je propisano da se 9. januar obilježava i praznuje kao sekularni praznik, kao i da Vlada Srpske uređuje način obilježavanja i praznovanja Dana Republike. 

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Mujo Hadžiomerović kaže da će se svim pravnim sredstvima boriti protiv tog zakona jer je riječ "o velikoj zloupotrebi prava", ali nije mogao precizirati u kojem roku će biti podnesena nova apelacija.

Izvori lista tvrde da bi Izetbegović, koji je i bošnjački član Predsjedništva BiH, pred Ustavnim sudom mogao osporiti i naziv Republika Srpska, a "Euroblic" nezvanično saznaje da je u Izetbegovićevom opticaju ime "Republika Srba, Bošnjaka i Hrvata".

U SNSD-u kažu da su upoznati da Izetbegović priprema "novi udar na Republiku Srpsku" i poručuju predstavnicima Srpske na nivou BiH da moraju biti žustriji prema bošnjačkom lideru.

Potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković kaže da je velika odgovornost na Savezu za promjene koji ima mnogo načina da se odupre Izetbegoviću, a jedan je da ga uslove donošenjem nekih zakona i odluka na nivou BiH.

"Međutim, politički predstavnici Republike Srpske u vlasti u Sarajevu ponekad bježe od istine i zatvaraju oči nad nekim stvarima koje se dešavaju", rekao je Višković.

Šef Kluba PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslav Brčkalo kaže da će Izetbegović, ukoliko podnese apelaciju i o Zakonu o Danu Republike Srpske, snositi najveću odgovornost za katastrofalnu političku situaciju u BiH.

On tvrdi da Savez za promjene radi odgovorno prema Republici Srpskoj i da nije učinio nijedan pogrešan potez po Srpsku u zajedničkim institucijama.

Poslanik NDP-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Momčilo Novaković smatra da bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nema inostranu podršku za osporavanje naziva Republika Srpska i da bi podnošenjem apelacije Ustavnom sudu BiH u vezi sa tim pitanjem proizveo novu nestabilnost u BiH.

Eventualni napad bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića na naziv Republika Srpska, odnosno njegova apelacija prema Ustavnom sudu BiH kojom se osporava ovaj naziv, mogao bi da predstavlja siguran početak kraja BiH jer se time narušava Dejtonski sporazum, izjavio je šef Kluba SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Staša Košarac.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE