• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izetbegović: Ime Republika Srpska ostaje

Autor mondo.ba

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović potvrdio je za da neće tražiti ocjenu ustavnosti imena Republika Srpska.

Na upit koliko su istinite tvrdnje pojedinih medija i funkcionera iz Republike Srpske da apelacijom namjerava osporiti naziv tog entiteta, odgovorio je kako je "u prošlosti bilo takvih ideja", no danas ne planira pokrenuti to pitanje.

"Bilo je tih ideja prije desetak godina, u vrijeme kad je uvažena apelacija mog rahmetli oca [Alije Izetbegovića] o konstitutivnosti naroda koji moraju biti konstitutivni i u nazivu. Međutim, procijenilo se da za to u tom času nema šanse. Naziv 'Republika Srpska' - da je u engleskoj verziji u originalu Dejtonskog mirovnog sporazuma i da se zove 'Republic of Srpska' ili 'Serb Republic' - tada bi imali jedno drugačije stanje, vjerovatno. U engleskom, originalnom nazivu zove se 'Republika Srpska', što ništa na engleskom ne znači", rekao je Izetbegović za Al džaziru.

Govorio je i o prijedlogu federalizacije Bosne i Hercegovine, koji je predložio Hrvatski narodni sabor u BiH.

Na pitanje je li za njega prihvatljivo išta od onoga što je predložio član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, odgovorio je kako su Iz Hrvatskog narodnog sabora "ovaj put otvoreno izašli sa zahtjevom koji se može okarakterisati kao zahtjev za treći entitet".

"I mi iz SDA, i ja smo bezbroj puta do sada kazali da je za nas nova etnička podjela - neprihvatljiva", rekao je Izetbegović, a prenosi Al džazira.

Izetbegović je govorio i o situaciji u Srebrenici, gdje je u nedjelju sjednica Povjereništva Stranke demokratske akcije za Srebrenicu prekinuta nakon što je grupa građana upala u dvoranu Islamskog centra gdje se sastanak održavao i iz prostorija istjerala Adila Osmanovića, predsjednika Povjereništva, zamjenika predsjednika SDA i ministra civilnih poslova BiH.

"Izlaz iz situacije - omogućiti da se SDA Srebrenice vrati ljudima koji žive u Srebrenici, koji tamo imaju svoju djecu, koji tamo znaju šta im je činiti da ostanu u Srebrenici. Naše je da ih u tome pomognemo. Intencija uvođenja Povjereništva je bila upravo na toj liniji", ukazuje Izetbegović.

"Ovo što je urađeno juče je protivzakonito i to je nasilje koje će imati svoje konsekvence pred sudovima i uvjeren sam da ćemo u sljedećih mjesec dana završiti taj proces", najavio je Izetbegović.

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

Otislo je sve do vraga ali Republika Srpska ostaje

zena-zmaj

Naravno da ostaje, to nije nikad ni bilo upitno, a tu se ti nista ni ne pitas.

Omega

Odseli se narod iz države zbog bijede, korupcije, kriminala i nikakve budućnosti na vidiku, a čime se ovi bave...

J A

@Omega vala baš

MONDO REPORTAŽE