• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ročište protiv Salihovića odgođeno za 13. februar

Autor SRNA

Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH odgodila je za 13. februar ročište u postupku koji se vodi protiv suspendovanog glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića, zbog bolesti optuženog.

Salihovićev branilac Rifat Konjić danas je dostavio medicinsku dokumentaciju koju je Komisija, nakon razmatranja, prihvatila kao vjerodostojnu i opravdan razlog za odgađanje današnjeg ročišta.

Za danas je bilo predviđeno svjedočenje tužilaca Tužilaštva BiH BiH Bože Mihajlovića, Dubravka Čampare, Mirze Hukeljića i Eldina Biuka.

Predsjednik Disciplinske komisije Mahmut Švraka rekao je na početku današnjeg ročišta da je Komisija dobila dopis Tužilaštva BiH kojim ih obavještava da se protiv Salihovića vodi i krivični postupak, a u kojem su ovi svjedoci Disciplinske komisije, ujedno, i njihovi svjedoci.

Zbog toga će, kaže Švraka, ispitivanje četiri tužioca BiH, vjerovatno, biti zatvoreno za javnost.

Nakon današnjeg ročišta, Konjić je izrazio nezadovoljstvo odlukom kojom ni saslušanje svjedoka neće biti otvoreno za javnost.

"Mi tu ne možemo ništa. Mi smo željeli, tražili, molili da se cijeli ovaj postupak odvija u prisustvu javnosti", rekao je Konjić.

On je naveo da "ne zna da se vodi krivična istraga protiv Salihovića", te da "ne zna da li je zatražena obustava disciplinskog postupka do okončanja krivičnog postupka".

Kancelarija disciplinskog tužioca tereti Salihovića da je propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, miješao se u postupanje sudije ili tužioca.

Među prekršajima je navedeno namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTS-a, te svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet Tužilaštva BiH.

Postupak protiv Salihovića počeo je u petak, 27. januara, ulaganjem materijalnih dokaza disciplinskog tužioca.

Prilikom ulaganja dokaza za prve tri tačke disciplinske tužbe javnost je bila isključena, u skladu sa ranijom odlukom radi zaštite tajnih podataka. Među ovim dokazima su i snimci određenih telefonskih razgovora.

Za posljednje dvije tačke tužbe u dokaze je uloženo više dopisa na relaciji Kancelarija disciplinskog tužioca - Tužilaštvo BiH.

Odbrana je na uložene dokaze imala prigovor. Branilac Rifat Konjić rekao je da određeni broj naloga suda nije bio u skladu sa zakonom i da su neke stvari izvučene iz konteksta, dodavši da će se o prigovorima više izjasniti u završnoj riječi.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE